Kandidátem TOP 09 na pražského primátora bude Zdeněk Tůma

14. 7. 2010

Lídrem TOP 09 pro podzimní volby do Zastupitelstva hlavního města Prahy bude Zdeněk Tůma. „Myslím, že máme opravdu nejlepšího kandidáta, kterého lze v České republice najít, jakožto primátora hlavního města Prahy. Vybrali jsme Čecha nezpochybnitelné pověsti, zkušeného manažera, dlouholetého občana Prahy obeznámeného s jejími krásami i těžkostmi. Ví, do jaké těžké práce jde,“ řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Vážím si nabídky TOP 09. Při oznámení rezignace z pozice guvernéra České národní banky jsem působení v politice sice neplánoval, ale nakonec mě přesvědčil argument předsedy Karla Schwarzenberga, že teď je příležitost nejen změnit způsob vedení hlavního města Prahy, ale také přispět k potřebným ekonomickým reformám. Obojí je pro mě velká výzva,“ vzkázal Zdeněk Tůma, který je na dlouhodobě plánované dovolené v zahraničí.

„Se znalostí skutečné situace na pražské radnici jsme preferovali kandidáta, který bude schopen fungovat jako krizový manažer. Jelikož se v pražské radě i Zastupitelstvu jedná o kolektivní rozhodování, čelní kandidáti byli vybíráni tak, aby s lídrem TOP 09 v Praze tvořili jednotný kooperující tým. Pro realizaci našich představ o řízení města je klíčovou podmínkou, aby TOP 09 získala tak silný mandát od voličů, který jí umožní zasednout v městské radě a řízení metropole efektivně ovlivňovat,“ uvedl předseda TOP 09 Praha František Laudát. „Většina členů pražského krajského výboru byla o jednáních s panem Zdeňkem Tůmou průběžně informovaná. Proto neočekávám problémy se schválením jeho nominace,“ dodal František Laudát.

Zdeňkovi Tůmovi je 49 let. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. V letech 1993 až 1995 byl poradcem ministra průmyslu a obchodu. V roce 1995 se stal hlavním ekonomem společnosti Patria Finance. V letech 1998 a 1999 byl výkonným ředitelem Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Od roku 1999 byl viceguvernérem a od roku 2000 guvernérem České národní banky. Tuto funkci zastával až do konce června tohoto roku. Od roku 1990 působí s přestávkami na Univerzitě Karlově, kde v současné době opět přednáší na Fakultě sociálních věd. Zdeněk Tůma není členem žádné politické strany.

Ostatní kandidáty pro podzimní volby do Zastupitelstva hlavního města Prahy zvolil krajský sněm TOP 09 Praha již 24. června 2010. Lídry v ostatních pražských volebních obvodech budou Eva Vorlíčková (podnikatelka, která se chce věnovat podpoře malých a středních podnikatelů), Martin Dlouhý (pedagog na Vysoké škole ekonomické v Praze, který se bude věnovat ekonomice zdravotnictví, sociálních služeb a školství), Nataša Šturmová (věnuje se speciální pedagogice), Albert Kubišta (historik, kurátor soukromé sbírky a nezávislý konzultant, který se chce zasadit o rozvoj kultury), Tomáš Hudeček (pedagog na Univerzitě Karlově v Praze, který se chce zaměřit na oblast územního plánování a dopravy) a Jiří Liška (podnikatel, který má dlouholetou praxi v oblasti kultury).

Jan Jakob
tiskový odbor TOP 09