Husák: Předseda ČTÚ Dvořák by měl okamžitě skončit

Poslanec Jan Husák kritizuje předsedu českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavla Dvořáka za krach aukce kmitočtů. Je evidentní, že nastavení aukce pod vedením předsedy čtú Pavla Dvořáka bylo tak špatné, že nyní aukce musela být násilně ukončena, řekl Husák. Vyzývá Pavla Dvořáka k okamžitému odstoupení z funkce. 

8. 3. 2013

Šance na levnější mobilní volání a internet je prozatím ztracena

„ČTÚ aukci pokazil, aukce nenaplnila své cíle, a proto apeluji na odstoupení předsedy Rady ČTÚ,“ vyzval po oznámení krachu aukce Jan Husák, předseda sněmovního podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl.

Chcete kvalitnější služby a levnější ceny volání a dalších služeb? Připojte se i Vy k podpisové akci za posílení práv zákazníků a proti nekalým praktikám mobilních operátorů

„Od začátku bylo jasné, že je aukce špatně nastavena. Již v červenci 2012 jsem upozorňoval, že nastavení aukce „nahrává“ do karet stávajícím mobilním operátorům, chtěl jsem například vyčlenit spektrum pouze pro nového operátora“, řekl Husák. Tehdy Husák ČTÚ vyzval, aby podmínky aukce zatraktivnil pro vstup nového mobilního operátora, ale ČTÚ téměř všechny jeho připomínky odmítl.

„Kromě dalšího jsou příčinou neúspěšné aukce i další nezvládnuté technické parametry aukce – například nemožnost odstoupit od vysoutěžené ceny,“ zdůraznil Husák. Obdobná aukce ještě nikdy nikde ve světě takovým fiaskem neskončila.

Situace je opět výhodná pro stávající operátory. Čím později se uskuteční nějaká nová aukce, tím déle zde nebude pořádná konkurence. O to víc vytahají operátoři peněz lidem z kapes kvůli přemrštěným cenám“, konstatoval Husák.

Husák se dlouhodobě snaží ve sněmovně prosadit alespoň svou novelu zákona, která bojuje proti nekalým praktikám operátorů. Husák chce co nejrychleji svolat mimořádné zasedání sněmovního podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl, kde bude požadovat po Dvořákovi vysvětlení. 

Jan Husák
předseda Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl PSP ČR

V Praze 8. 3. 2013

Štítky
Osobnosti: Jan Husák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme