Drábek: Nebudu kandidovat do Evropského parlamentu

Prohlášení Jaromíra Drábka

Vedení TOP 09 bude v příštím týdnu rozhodovat o kandidátce strany pro volby do Evropského parlamentu. Toto rozhodování je součástí nominačního procesu, kdy kandidáty navrhují místní a regionální a krajské organizace. Dovolte mi, abych poděkoval všem členům i organizacím strany, které mě na kandidátku navrhli či mou kandidaturu podporovali.

14. 2. 2014

V roce 2009 jsem byl spoluzakladatelem TOP 09 a po čtyři roky jsem byl jejím místopředsedou. Celou tu dobu jsem se snažil o naplňování konzervativního programu TOP 09. Jako ministr práce a sociálních věcí jsem v letech 2010-12 prosadil zásadní úsporná opatření, která napomohla stabilizovat veřejné rozpočty a výrazně snížit jejich schodek. Kroky, které k tomu vedly, byly nepopulární, ale byly nezbytné. Podařilo se to, co bylo cílem. Systémovými opatřeními sociální reformy se jen v roce 2012 ušetřila na výdajích státního rozpočtu částka 10 miliard korun, zároveň s tím se nejen nezvýšila, ale dokonce snížila míra ohrožení chudobou z 9,8 % na 9,6 %. Podařilo se udržet vynikající nízkou úroveň míry ohrožení chudobou, kdy jsme v tomto ukazateli i nadále nejlepší v Evropě.

Tyto kroky však nebyly bezbolestné. Úsporná opatření obsahovala také tvrdý postup proti černé práci zavedením veřejné služby či důsledné kontroly, což bylo bolestivé pro ty, kteří sociální systém zneužívali. Úsporná opatření v provozních výdajích ministerstva byla bolestivá pro ty, kteří dlouhodobě vysávali státní rozpočet prostřednictvím zbytečně drahých zakázek. Z ministerstva jsem odešel z vlastního rozhodnutí po obvinění náměstka ministra z podplacení dodavatele. Ani po 15 měsících od mého odchodu z ministerstva však není soudem projednáno, zda a čeho se obviněný náměstek dopustil. A na ministerstvu už je opět jeden monopolní dodavatel na systém výplaty sociálních dávek, bez výběrového řízení, které už se mělo uskutečnit v minulém roce.

I po 15 měsících od mého odchodu z ministerstva práce a sociálních věcí se snaží Bohuslav Sobotka namluvit občanům, že snad za všechno, co je v této zemi špatné, může Drábek, jak jsme toho byli svědky při jeho vystoupení v poslanecké sněmovně v tomto týdnu. Přitom máme čtvrtou nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii po Rakousku, Německu a Lucembursku. Čtvrtou nejnižší faktickou nezaměstnanost podle evropské metodiky, která sleduje občany, kteří skutečně mají zájem pracovat. Takových nezaměstnaných bylo na přelomu roku 355 tisíc. Úředně evidovaných nezaměstnaných však bylo téměř 600 tisíc a vláda na to žádnými konkrétními kroky nereaguje. Veřejnou službu, kterou zrušil Ústavní soud ČR, dnes zavádějí na Slovensku.

Nechci, aby se další díl mediálně vděčných polemik o mém působení na ministerstvu práce a sociálních věcí, často založený na nepravdivých či zkreslených informacích, stal předmětem volební kampaně před volbami do evropského parlamentu a zastínil tak důležitá věcná témata, o kterých je třeba vést diskusi a která TOP 09 musí ve volební kampani otevřít. Proto jsem se rozhodl, že v evropských volbách kandidovat nebudu.

 

Jaromír Drábek

14. 2. 2014

Štítky
Osobnosti: Jaromír Drábek
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme