Czernin: Ministryně Nováková by měla odejít

29. 3. 2019

Senátoři TOP 09 se připojili k výzvě senátorského klubu STAN a vyzývají premiéra k okamžitému odvolání ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové. Důvodem je vykázání zástupce Tchaj-wanu z jednání na ministerstvu ve středu 27. března.

„Paní ministryně již poněkolikáté nezvládla svou funkci a tentokrát navíc neslýchaně ponížila Českou republiku, když nechala na nátlak čínského velvyslance vyvést zástupce Tchaj-wanu z jednání. Paní ministryně tím ohrozila nejen naše historicky velmi dobré vztahy s Tchaj-wanem, ale ohrozila i vzájemný obchod, který byl v uplynulých dvaceti letech významnější než obchod s Čínou,“ uvedl senátor Tomáš Czernin.

Odborníci uvádějí, že Čína v České republice zejména nakupuje firmy a není velkým poskytovatelem pracovních míst. Tchaj-wan byl v uplynulých dvaceti letech důležitějším ekonomickým partnerem než Čína jak v oblasti investic, tak ve vzájemném obchodu.

Paní ministryně se neváhá hrbit před čínským velvyslancem, to je naprosto nepřijatelné chování neodpovídající zastupování suverénní České republiky. Odpovídající by snad bylo, kdybychom byli čínskou provincií. Každá další minuta setrvávání paní Novákové ve funkci ministryně je ostudou pro naši zemi,“ dodává člen senátního zahraničního výboru Tomáš Czernin.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: Tomáš Czernin