ČR si pohoršila v mezinárodním srovnání transparentnosti veřejných rozpočtů

10. 9. 2015

Česká republika se zhoršila v trasparentnosti veřejných rozpočtů. Ukazuje to hodnocení mezinárodní organizace International Budget Partnership, která sleduje transparentnost veřejných rozpočtů po celém světě. Z jejího nejnovějšího hodnocení Open Budget Survey 2015 vyplývá, že si Česká republika pohoršila a klesla ve srovnání s jednotlivými státy na 14. příčku. 

„Nejlepšího hodnocení se naše země dočkala v roce 2012, kdy se dostala do první desítky a stala se nejlepším státem střední a východní Evropy. V té době jsem jako ministr financí podnikl celou řadu kroků pro zvýšení transparentnosti veřejných rozpočtů," uvedl Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09.

Podle něj současná vláda nejen zvrátila trend zlepšování stavu veřejných financí, ale i zvyšování jejich transparentnosti.

„Je to další z porušených slibů Andreje Babiše, vedle růstu provozních nákladů státu, administrativních nákladů daňových poplatníků a neschopnosti zefektivnit výběr daní," uzavřel Miroslav Kalousek.

Celé hodnocení Open Budget Survey 2015 je k dispozici zde:

http://internationalbudget.org/opening-budgets/open-budget-initiative/open-budget-survey/

Žebříček jednotlivých zemí naleznete na tomto odkaze:

http://internationalbudget.org/opening-budgets/open-budget-initiative/open-budget-survey/publications-2/rankings-key-findings/rankings/

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme