Členové vlády mají zastupovat zájmy státu, ne své vlastní

13. 1. 2016

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek navrhl zásadní změny v zákoně o střetu zájmů a v zákoně o veřejných zakázkách. Napříště by do výběrových řízení státu a jeho organizací měly zákaz vstupovat firmy, které minimálně z deseti procent vlastní členové vlády. Zároveň by ministři nesměli být ovládajícími vlastníky firem.

„Je potřeba zákonem vyloučit jakoukoliv i minimální možnost, aby členové vlády preferovali soukromé zájmy na úkor zájmů veřejných, které ve svých funkcích mají zastupovat,“ uvedl poslanec a člen ústavněprávního výboru Martin Plíšek (TOP 09).

Návrh poslance Martina Plíška vylučuje z účasti v zadávacích řízeních všechny společnosti, jejichž vlastníkem je minimálně z deseti procent člen vlády. Další jeho návrh by pro jmenované členy vlády znamenal, že do 30 dní musí opustit firmu, ve které je ovládající osobou. „Chceme předejít oprávněným obavám, že výběrové řízení, kterého se účastní firma ministra, není transparentní a regulérní. Střet zájmů je zvlášť u členů vlády nežádoucí a nebezpečný,“ říká poslanec Martin Plíšek.

Zákaz podnikání pro členy vlády není v Evropě ojedinělý. Například v sousedním Polsku je veřejným funkcionářům zakázáno vlastnit v obchodních společnostech více než 10 procent akcií nebo ovládat 10 procent základního kapitálu společnosti.  V Chorvatsku je dokonce zákaz tak přísný, že pokud člen vlády vlastní více než 5 procent společnosti, musí tento podíl převést na jinou osobu, která s ním nesmí být v příbuzenském vztahu.

„Plánujeme připravit také návrh zákona, který by zamezil poskytování státních dotací společnostem, které vlastní členové vlády,“ dodal předseda poslaneckého klubu František Laudát.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 13. ledna 2016

Štítky
Osobnosti: Martin Plíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme