Chceme odpovědné úředníky i politiky

Zákon, který by znamenal osobní odpovědnost českých úředníků i politiků za rozhodnutí, předkládají sněmovně už potřetí poslanci klubu TOP 09 a Starostové. V minulém volebním období jeho přijetí zastavili politici ČSSD, v tomto období zase poslanci zvolení za hnutí ANO.

30. 9. 2014

Věřím, že do třetice parlament pochopí, že bez takové odpovědnosti to prostě nejde. Na chyby úředníků nemohou dál doplácet daňoví poplatníci,“ říká místopředseda sněmovny a předkladatel novely Petr Gazdík.

Novela říká, že úřady musí žádat povinně náhradu škody po úřednících, a to dokonce včetně ministrů. Taková praxe se dnes vůbec neuplatňuje. Stát nebo kraje dnes škodu mohou vymáhat, ale nemusí. I proto se úřady k vymáhání většinou vůbec neodhodlají. Například ministerstvo spravedlnosti muselo vyplatit na odškodném za nesprávná rozhodnutí v loňském roce přes 300 milionů korun. 

Je běžné, že soukromé firmy vymáhají po chybujících zaměstnancích škodu, kterou způsobili. Navrhujeme, aby stejný princip platil také u lidí, kteří řídí stát a jsou jím placení,“ dodal autor zákona Petr Gazdík (klub TOP 09 a Starostové).

Navrhovaná změna zákona by měla zásadní pozitivní vliv na zlepšení kvality práce veřejné správy. Úředníci i politici by měli osobní odpovědnost za nezákonná rozhodnutí nebo nesprávný úřední postup. Jednoletá lhůta pro vymáhání se zákonem změní na 3letou lhůtou. Nárok na úhradu budou úřady muset vymáhat bez zbytečného prodlení.

Novela, která mění zákon č. 82/1998 Sb., o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem by, pokud bude schválena, měla platit ihned po vyhlášení.

Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

30. 9. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme