Chalánková: Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí se pokusil zmařit rozhodování českých soudů ve věci dětí Michalákových. Rodině za zády.

8. 11. 2016

Ředitel ÚMPOD Zdeněk Kapitán po celou dobu jednal za zády rodiny. Teta, dědeček a babička chlapců Michalákových se o tomto kroku dozvěděli až z rozhodnutí, které jim Ústavní soud zaslal poštou. „Je to bezprecedentní pokus Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí pod vedením Zdeňka Kapitána zasáhnout do případu dětí Michalákových a popřít právo českých občanů bránit se u českých soudů,“ uvedla Jitka Chalánková.

„Veřejně se proto ptám ministryně Marksové, zda úřad jednal s jejím vědomím a zda dala k ústavní stížnosti za zády rodiny souhlas. Ať tak či onak, za výkon a personální obsazení Úřadu nese ministryně Marksová plnou odpovědnost,“ uvedla poslankyně Chalánková.

Prostřednictvím sněmovního sociálního výboru Chalánková také požádala MPSV o podrobnou zprávu o práci Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí, o financích, které do něj tečou a o projektech, které realizuje. O důvodech jednání úřadu lze podle ní spekulovat. Za jeden z nich ale považuje možnou snahu ubránit stávající systém mezinárodních adopcí. „Vysvětluju si to tak, že pan Kapitán si nechce přidělávat práci, anebo nestojí o to, aby pravda vyšla najevo. A je tu ještě jeden možný důvod - strach ze změny zaběhnutého procesu mezinárodních adopcí,“ dodala Chalánková.

Rodina Michalákových se obrátila na český soud, aby sdělil, zda je rozhodnutí norských úřadů v souladu se základními principy mezinárodního a českého rodinného práva a zda je v Česku vůbec uznatelné. Rodina tak nadále bojuje za to, aby se děti vrátily domů. Zatímco okresní soud v Hodoníně se prohlásil za nepříslušný a odkázal na obvyklý pobyt dětí, odvolací krajský soud v Brně a v červnu tohoto roku jednoznačně konstatoval, že státní občanství a obvyklý pobyt jsou rovnocenná kritéria. Český občan se může domáhat svých práv u českého soudu.

Jitka Chalánková, poslankyně TOP 09

Praha 8. listopadu 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme