Chalánková: Prohlídky dětí migrantů musí pojišťovny začít platit ihned

28. 8. 2015

Dětem cizinců, které se po vstupu na území České republiky dostanou do dětských domovů, pojišťovny  nehradí preventivní zdravotní péči okamžitě. Ta u nich přitom musí vyloučit jakékoliv onemocnění ještě předtím, než přijdou do kontaktu s ostatními dětmi. Poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09) předloží zákon, který by to změnil.

V současnosti prudce roste počet dětí cizinců, které jsou v Česku umisťovány do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc nebo do dětských domovů. Předtím však musí absolvovat preventivní zdravotní prohlídku a vyšetření. Zdravotní pojišťovny ale kvůli současnému znění zákona hradí těmto dětem zdravotní péči až od okamžiku nabytí právní moci u předběžného opatření. Minimálně tedy o dva týdny později, než se do zařízení dostanou.  

„Čím dál víc dětských lékařů i zástupců dětských domovů se mě ptá na to, jak mají postupovat při přijímání dětí cizinců, včetně dětí uprchlíků. Dnes jde o řádově desítky dětí, ale v budoucnu jejich počet v důsledku přílivu imigrantů určitě poroste. Těmto dětem musíme umět poskytnout okamžitou preventivní zdravotní péči. Ochráníme tím současně ostatní děti, které s nimi po příchodu do zařízení přijdou do bezprostředního kontaktu,“ říká poslankyně a dětská lékařka Jitka Chalánková (TOP 09).

Poslankyně podá návrh na změnu zákona o pobytu cizinců. „Pokud s řešením přijde vláda, bude mít moji podporu. Je to ale problém, který je třeba řešit opravdu rychle,“ dodala Chalánková, která se v příštích dnech obrátí i na kolegy z dalších parlamentních stran, aby se změna odehrála v nejkratším možném čase.

Poslankyně Jitka Chalánková chce také iniciovat debatu o konkrétních dopadech, které bude mít příliv migrantů do českého sociálního systému a do systému zdravotní péče.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 28. srpna 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme