Chalánková: Ohrožené děti musíme chránit s pomocí odborníků

5. 11. 2015

V systému ochrany ohrožených dětí by měli mít i nadále rozhodující slovo odborníci, míní poslankyně Jitka Chalánková. Ta společně s kolegy z výboru pro sociální politiku včera vyzvala ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou, aby odborníky z řad zkušených psychologů a jejich profesních organizací nevylučovala z debaty o zákonu o sociálně-právní ochraně dětí.

Poslankyně žádá společně s kolegy z výboru po ministryni práce a sociálních věci také statistiky, které detailně mapují počty dětí umisťovaných do náhradní rodinné péče a jejich pohyb v rámci systému péče o dětiv České republice.

„Jsem ráda, že všechny budoucí legislativní úpravy budou vznikat v rámci základních principů ochrany ohrožených dětí, které jsem navrhla a Sněmovna je odsouhlasila. Výbor tento postup včera potvrdil. Zároveň bychom ale z diskuse o změnách neměli vyloučit odborníky,“ říká poslankyně a expertka TOP 09 pro sociální věci Jitka Chalánková. 

Výbor pro sociální politiku se také dohodl, že budoucí legislativní změny by měly být vedeny výhradně snahou lépe vycházet vstříc individuálním zájmům ohrožených dětí. Navržená zlepšení v systému péče o ohrožené děti by neměla vycházet pouze z cizích modelů, ale měla by navazovat na uznávanou práci českých odborníků. „Zatímco pro jedno dítě může být nejlepším řešením pěstounská péče, pro velkou sourozeneckou skupinu to může být zařízení, které dětem umožní vyrůstat společně. K potřebám dětí je skutečně třeba přistupovat individuálně a mezi jednotlivými typy péče vybrat tu, která je pro konkrétní dítě v konkrétní situaci nejlepší,“ dodala poslankyně Chalánková. 

Výbor pro sociální politiku se včera ochranou ohrožených dětí zabýval v souvislosti se závěry pracovní skupiny pro Náhradní rodinnou péči. Tu společně vedou právě poslankyně Jitka Chalánková, Radka Maxová, Dana Váhalová a Pavla Golasowská.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 5. listopadu 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme