Apel na vládu: Žádejte lepší ochranu hranic Evropy

17. 12. 2015

TOP 09 apeluje na vládu, aby na zasedání Evropské rady, které začíná dnes v Bruselu, řešila lepší zabezpečení hranic EU, ale také humanitární krizi na Balkáně. Hlavními tématy summitu jsou migrace, boj proti terorismu, referendum o setrvání Velké Británie v EU, či prodloužení sankcí EU vůči Rusku.

K těmto tématům dnes vystoupil premiér Sobotka na zasedání výboru pro evropské záležitosti se stanoviskem ČR. TOP 09 v návaznosti na to žádá vládu, aby na jednání v Bruselu prosazovala:

  • Co nejrychlejší zajištění kontrol na vnějších hranicích a větší počet osob dohlížejících na ochranu vnějších hranic v rámci pohraniční stráže.
  • Urychlené vytvoření seznamu bezpečných zemí.
  • Snahu ukončit humanitární krizi na Balkáně a více peněz pro humanitární pomoc v tomto regionu jako prioritu s tím, že EU je povinna pomoci těm, kteří azyl nedostali, s návratem do jejich zemí.

TOP 09 připouští, že tyto kroky mohou v určitém případě znamenat i omezení suverenity těch zemí, které nejsou schopny zajistit ochranu vnější hranice, přestože na to dostávají peníze. Pokud by tyto země nebyly ochotny akceptovat tato opatření na svém území, nemohou být součástí systému. „Ten, kdo chce uchování volného pohybu, musí souhlasit s tím, že bude posílena společná kontrola na vnější hranici. Pokud toto nebudeme schopni zajistit, povede to k zavádění hranic vnitřních. To nemůžeme připustit. Je třeba co nejrychleji zavést kontrolu nad vnější hranicí,“ říká místopředsedkyně TOP 09 a místopředsedkyně výboru pro evropské záležitosti Sněmovny Helena Langšádlová.

„Je třeba prohloubit spolupráci v boji proti terorismu na evropské úrovni. EU by měla poskytovat podporu a pomoc i při reakci na teroristické hrozby přesahující hranice národních států. Podporujeme výměnu informací kolem financování terorismu, kontroly na vnějších hranicích EU i otázky spolupráce se třetími zeměmi v boji proti terorismu. V tomto chceme více Evropy,“ uvedl 1. místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Dalšími tématy jednání jsou prodloužení ruských sankcí či vystoupení Velké Británie z EU. TOP 09 podporuje setrvání Velké Británie v Unii z hlediska ekonomického i vyvážení sil v Evropě. Otevírání základních smluv ale nepovažuje za šťastné. Spolupráci s Tureckem v oblasti migrace považuje TOP 09 za strategickou, nicméně EU musí důsledně sledovat to, zda Turecko dohodu naplňuje. 

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 17. prosince 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme