Adamová: Rodičovskou pro babičky chci legalizovat to, co běžně funguje

12. 4. 2017

Babička či dědeček na rodičovské mohla být nová možnost pro matky, které se rozhodnou rychleji vracet ke své profesi. Návrh poslankyně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) dnes koaliční poslanci odmítli. Přitom ho mohlo využít až 30 tisíc žen. Těm by pomohli s hlídáním dítěte prarodiče, kterým by stát zaplatil zdravotní pojištění a dobu péče o dítě započetl do důchodu.

„Chtěla jsem nabídnout rodičům další možnost, jak se postarat o děti a nepřijít o kontakt s profesí. Pečující prarodič, ať už babička nebo dědeček, by pomohl rodinám sladit rodinný a pracovní život. Je to lety prověřený model a má proti chůvám nebo dětským skupinám tu výhodu, že dítě zůstává ve svém prostředí a s rodinou,“ uvedla poslankyně Markéta Pekarová Adamová, která se pokusí možnost prosadit znovu po podzimních volbách.

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová předložila svůj zákon, který pomoc matkám zavádí, už před dvěma lety. Koalice ho ale za celou dobu vůbec nepustila k projednání a změnu k novele zákona o státní sociální podpoře neodsouhlasila. „Návrh znovu předložím po volbách. Myslím, že pro rodiny s malými dětmi by tady tato možnost být měla. Je na každém, zda ji využije nebo si vybere jinou. Považuji ale za důležité, aby stát nabídl pomoc i pro takovou životní situaci,“ míní autorka návrhu Pekarová Adamová.

Zapojením prarodičů do péče o vnouče, které by podpořil stát, se posilují mezigenerační vazby v rodinách. A řešit může i mnohdy problematickou pracovní situaci žen, kterým je více než 55 let. 

Jakub Hnát, tiskové oddělení TOP 09

Praha 12. dubna 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme