Adamová: Místo dalších úředníků zvyšme platy lidí v sociálních službách

8. 11. 2016

Příští rok má ministerstvo práce a sociálních věcí v plánu přijmout 238 nových zaměstnanců, na jejichž platy má resort připravených téměř 230 milionů korun. Znamenalo by to 40procentní růst zaměstnanců od roku 2014, kdy resort MPSV přebírala Michaela Marksová z ČSSD. „Nemám dojem, že by se navyšování personálního stavu odráželo v efektivnosti chodu ministerstva. Domnívám se, že se MPSV bez nových úředníků obejde. Naopak oblast sociálních služeb se potýká s úbytkem pracovníků, které je nutné finančně motivovat,“ uvedla členka sociálního výboru poslankyně TOP 09 Markéta Adamová.

Právě tuto částku navrhne Markéta Adamová (TOP 09) přesunout na platy pracovníkům v sociálních službách. S nedostatkem peněz pro tuto oblast se stát potýká dlouhodobě. Kvalitní a adekvátně ohodnocení pracovníci jsou podle Markéty Adamové přitom jednou z nejdůležitějších složek sociálních služeb.

Návrh rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí tvoří 42,81 procent z celkového rozpočtu státu. Pro rok 2017 plánuje MPSV hospodařit se schodkem 118 miliard korun. To je téměř dvakrát víc než celkový plánovaný deficit. Takový návrh rozpočtu neschválil ani výbor pro sociální politiku, kde má vláda většinu. „Výdaje do sociální oblasti představují tak zásadní částku v celkovém rozpočtu České republiky, že je zapotřebí každou vydanou korunu pečlivě zvažovat. Zvyšování výdajů na vlastní zaměstnance považuji za nezodpovědné. V době rekordně nízké nezaměstnanosti jsou nepřiměřené také výdaje na státní politiku zaměstnanosti,“ dodává místopředsedkyně Markéta Adamová (TOP 09).

Podle současného trendu lze předpokládat, že výdaje na jednoho nezaměstnaného budou v roce 2017 dosahovat 33 900 korun. To je v průměru téměř o třetinu víc než v letech, kdy spadal resort sociálních věcí pod TOP 09. V době hospodářského růstu, rekordně nízké nezaměstnanosti a při nejvyšší nabídce volných pracovních míst od roku 2008 jsou takto vysoké náklady na jednoho nezaměstnaného člověka neadekvátní. 

V příloze naleznete vývoj počtu zaměstnanců MPSV.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 8. listopadu 2016

Přílohy
PDF Příloha - Počet zaměstnanců MPSV.pdf (106.3 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme