Adamová: Babička na rodičovské pomůže rodinám

12. 6. 2015

Babička či dědeček na rodičovské je nová možnost pro matky, které se chtějí rychleji vracet ke své profesi. Novely zákonů, které dnes předložila poslankyně TOP 09 Markéta Adamová, předpokládají, že by stát místo jim platil rodičovský příspěvek jednomu z prarodičů. Nová možnost by se podle odhadů mohla dotknout až čtvrt milionu rodin.

„Chceme nabídnout rodičům další možnost, jak se postarat o děti, a přitom nepřijít o kontakt s profesí. Státem zaplacený prarodič pomůže rodinám sladit rodinný a pracovní život. Lety prověřený model má proti chůvám nebo dětským skupinám výhodu - dítě zůstává stále v přirozeném a známém rodinném prostředí,“ uvedla poslankyně Markéta Adamová (TOP 09). 

Návrh by pomohl nejen asi 30 tisícům žen, které nechtějí zůstat delší dobu odtržené od své odborné profese, ale řeší i problematickou situaci žen nad 55 let, které jsou na pracovním trhu ohroženou skupinou. V Česku je míra zaměstnanosti u žen od 55 do 59 let v současnosti asi 65 procent, ve věku 50 až 54 let je ale míra zaměstnanosti 84 procent.

„Tzv. rodičovská dovolená je v Česku oproti jiným zemím velmi dlouhá a mnoho žen by se chtělo vrátit do práce dřív. Náš zákon dává možnost matce nebo otci už po prvním roce rodičovské dovolené začít pracovat třeba na zkrácený úvazek. Prarodič získá od státu rodičovský příspěvek, bude mít placené zdravotní pojištění a celá doba se jim započítá také do důchodu. V podstatě legalizujeme věc, která v praxi běžně funguje, ale nemá tyto výhody,“ míní poslankyně Markéta Adamová.

O rodičovský příspěvek ve výši 220 tisíc korun si dnes může požádat po skončení mateřské pouze matka nebo otec dítěte a čerpání si mohou rozdělit až do tří let věku dítěte. Tzv. mateřská končí po 28 týdnech u jednoho dítěte, v případě dvou a více dětí po 37 týdnech.

Změny v zákonech o státní sociální podpoře a o veřejném zdravotním pojištění přinesou také další novinky. Poslankyně Adamová navrhuje zrušit maximum rodičovského příspěvku (dnes je 11 500 korun za měsíc) tak, aby si rodiny mohly co nejlépe nastavit dobu, kdy budou pečovat doma o dítě. Pracující rodiče dnes přicházejí o možnost čerpat rodičovský příspěvek, pokud chtějí využívat jesle nebo mateřskou školu na více než 46 hodin měsíčně. Nově by mohli využít až 92 hodin měsíčně, aniž by nárok na rodičovský příspěvek ztratili.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 12. června 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme