Štětina: Výsledky nizozemského referenda jsou zklamáním

7. 4. 2016

Jaromír Štětina, místopředseda parlamentního podvýboru pro obranu a bezpečnost (TOP 09/STAN), komentoval výsledky nizozemského referenda o asociační dohodě:

„Výsledky nizozemského referenda o ratifikaci asociační dohody s Ukrajinou jsou zklamáním. Ukrajina se stala předmětem manipulace populistů v Nizozemsku, kteří ji vzali jako rukojmí ve svém boji proti EU.

Asociační dohoda je výrazem touhy Ukrajinců přiblížit se k Evropské unii. Proto svrhli zkorumpovanou proruskou vládu a proto se bránili ruským okupantům, kteří ukrojili kus jejího území.  Ukrajina zaplatila bolestivou cenu. Byl jsem na Majdanu v den, kdy ostřelovači stříleli do nevinných lidí, viděl jsem mrtvé a zraněné. Na Majdanu Ukrajinci demonstrovali za Evropu a evropský systém práva.

Konflikt na Ukrajině, který rozpoutal Putinův režim, však přinesl velké oběti i z Nizozemska. Dezinformační politika euroskeptiků podporovaných Ruskem ale dokázala způsobit,  že Holanďané zapomněli i na své mrtvé ze sestřeleného civilního letu  MH17 nad Donbasem.

Chci věřit, že ta necelá čtvrtina voličů, která se postavila proti asociační dohodě s Ukrajinou (ostatní buď hlasovali pro, nebo se zkrátka nezúčastnili) není hlasem celého Nizozemska. Výsledky referenda je ale třeba respektovat. Je také ale nutné si přiznat, že Holanďané skočili na lep Ruské federaci. K neprospěchu Ukrajiny a k neprospěchu celé Evropské unie právě pod předsednictvím Nizozemska.“

Marek Hannibal

7. dubna 2016

Štítky
Osobnosti: Jaromír Štětina
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme