Štětina: Pravda proti ruské propagandě

16. 6. 2015

Pod záštitou europoslance Jaromíra Štětiny se dnes v Evropském parlamentu koná konference s názvem "Ukrajina ve válce: Pravda proti ruské propagandě". Jejími spoluorganizátory jsou Centrum pro občanské svobody, ukrajinská nezisková organizace působící na poli lidských práv a politických svobod, a Člověk v tísni, známá česká humanitární, rozvojová a lidskoprávní organizace, která za dobu své existence působila již v 50 zemích světa.

Spoluorganizátoři účastníkům promítnou dokumentární film "Příběh jedné technologie", mapující první fázi faktické okupace části východoukrajinského regionu Donbas Ruskem a jím podporovanými tzv. separatisty v březnu až květnu 2014. Tato první fáze okupace navenek působila relativně klidně, ale jednalo se pouze o iluzi klidu, kterou ve skutečnosti doprovázely únosy, mučení, vraždy politických aktivistů a podporovatelů územní integrity Ukrajiny a rostoucí násilí. Jednou z forem tohoto násilí se stala i masivní ruská propaganda, na kterou Ukrajina zejména právě v první fázi konfliktu nebyla schopna adekvátně reagovat. Autoři dokumentu ruskou propagandu, která stála u zrodu konfliktu na východě Ukrajiny, srovnávají s propagandou použitou při ruské okupaci Jižní Osetie a Abcházie v letech 1992 s 2008 a Podněstří v roce 1992 a dochází k závěru, že se jedná o jednu a tutéž důkladně propracovanou techonologii.

Po shlédnutí dokumentárního filmu bude následovat diskuse s pozvanými panelisty z řad odborníků na ruskou propagandu - Olegem Panfilovem, Tetianou Matychak, Oleksandrou Matviichuk a Arkadiyem Babchenkem.

"Je mi ctí, že mohu hostit dnešní konferenci o zneužívání informací Ruskou federací a o tom, kterak se lež stává důležitou zbraní v hybridní válce, kterou Rusko vede vůči Evropě. Není to poprvé, co Rusko používá lež jako prostředek své agresivní politiky. V 90. letech jsem dlouho pracoval jako novinář v první i druhé čečenské válce. Už tehdy ruské sdělovací prostředky informovaly ruského občana v silně propagandistickém duchu a už tehdy renomované světové agentury jako Reuters, BBC, CNN, AFP či AP přebíraly zkreslené a nepravdivé informace od ruských agentur a médií. Cílem naší dnešní konference je zvýšit povědomí o významné roli, jakou ruská propagandistická mašinérie sehrála při vzniku konfliktu na východě Ukrajiny a nadále sehrává při jeho pokračování a eskalaci a najít způsob, jak se této účinné zbrani ruské hybridní války bránit. Věřím, že když v Evropě budeme táhnout za jeden provaz, tak se nám to podaří", uvádí k tématu konference její hostitel Jaromír Štětina.

Marek Hannibal

16. června 2015