Štětina: EU musí reagovat proti Putinovské propagandě

10. 6. 2015

Evropský parlament dnes jednal o rezoluci týkající se vztahů EU a Ruska, o které bude zítra hlasovat. Součástí zprávy se na poslední chvíli stalo i odsouzení přijetí černé listiny 89 politiků a úředníků EU, kterým Ruská federace svévolně zakázala vstup do Ruska. EP zdůrazňuje, že ti, kdo se ocitli na seznamu, by měli být informováni o důvodech zákazu vstupu na území Ruska a měli by mít možnost se proti takovému rozhodnutí odvolat u nezávislého soudu.

Z iniciativy české národní delegace Evropské lidové strany byla do návrhu zprávy vložena kritika propagandistických pořadů státem kontrolované ruské televize, které se naprosto cíleně snaží přepisovat historii. Iniciativa europoslanců za TOP 09/STAN a KDU-ČSL byla reakcí na pořad ruské televize o 21. srpnu 1968, který za pomocí lží ospravedlňuje tehdejší vpád sovětských vojsk do Československa.

"Nehodláme se smířit s tím, že Putinovo Rusko a jím kontrolované sdělovací prostředky bezostyšně manipulují s historickými fakty se zjevným záměrem vyvolat v ruské společnosti protizápadní nálady a upevnit tím její loajalitu k agresivní politice Putina na Ukrajině", uvádí k tomu europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09/STAN), jehož jméno se nachází na ruském seznamu nežádoucích osob.

"Putinovská propaganda začíná nabývat obludných rozměrů a je nejvyšší čas, aby EU přišla s adekvátní reakcí. Rusko totiž nevede válku jen na východoukrajiských bojištích, ale i na internetu a ve sdělovacích prostředcích. Stát v Rusku kontroluje plných 95% sdělovacích prostředků a víc jak 90% Rusů získává informace ze státních médií. Naléhavě proto potřebujeme společnou strategii proti ruské propagandě, abychom v informační vláce s Ruskem netahali za kratší konec. Očekávám, že Evropská rada koncem června rozhodne nejenom o prodloužení sankcí proti Rusku, ale také přijme komunikační strategii ve vztahu k ukrajinské k rizi. Účinná komunikační strategie a získání převahy na informačním poli může být klíčem ke zvratu v ukrajinském konfliktu a k odrazení Putina od pokračování v agresivní politice na Ukrajině", dodává k tomu Štětina.

O propracovanosti a širokém dosahu ruské propagandy podle Štětiny svědčí údaje o sledovanosti globální sítě RT, která je největším ruským mezinárodním sdělovacím prostředkem a zároveň celosvětově nejsledovanějším televizním kanálem na internetu, bohatě využívaným v informační kampani ruské vlády. Celkový počet diváků RT je odhadován na 600 miliónů, z toho 2 milióny ve Velké Británii a 3 milióny v USA. Na Youtube kanál RT sleduje 1,5 miliónu lidí, což je výrazně více než CNN (800 tisíc), anglická Al Džazíra (700 tisíc) a BBC (440 tisíc). Rozpočet RT je srovnatelný s britskou BBC World Service, která je největším zpravodajským vysíláním na světe.

Marek Hannibal

9. červen 2015

Štítky
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme