Pospíšil: Vznik rezervy tržní stability postihne průmysl

8. 7. 2015

EP dnes schválil vznik rezervy tržní stability, která má ukončit ochromení trhu s emisními povolenkami a dosáhnout toho, k čemu byl systém obchodování s emisními povolenkami původně vytvořen - snížit ekonomicky efektivním způsobem emise skleníkových plynů. Každá povolenka dává svému držiteli právo vypustit do ovzduší jednu tunu CO2, což je hlavní skleníkový plyn, nebo stejné množství jiného skleníkového plynu.

S cílem odstranit stávající tržní nerovnováhu a zabránit podobným problémům v budoucnu se proto EP a Rada dohodly, že v případě, kdy celkový počet povolenek přesáhne určitou hranici, bude automaticky určitá část povolenek ETS z trhu stažena a umístěna do rezervy. V opačné situaci by byly povolenky na trh vráceny.

Problém vznikl tak, že od roku 2009 se – částečně vlivem hospodářské krize – na trhu nahromadil přebytek emisních povolenek, který v roce 2013 dosáhl přibližně 2,1 miliardy povolenek, což výrazně oslabilo cenu uhlíku. Tento přebytek by navíc podle analýz měl v systému přetrvávat až do roku 2020 a i v dalším období.

"Evropský parlament si vynutil, aby k vytvoření rezervy tržní stability došlo již k 1.1.2019, což je o dva roky dříve než původně navrhovala Komise a než si přály některé členské státy včetně České republiky. Je namístě obava, že dřívější spuštění rezervy tržní stability ztíží situaci českým průmyslovým podnikům, které začínají nabírat dech po období útlumu způsobeného hospodářskou krizí. Domnívám se, že česká vláda nepostupovala správně, když opustila blokační menšinu odmítající dřívější spuštění rezervy tržní stability výměnou za kompenzační mechanismus v podobě vynětí tzv. solidárních povolenek přidělovaných novým členským státům z rezervy do r. 2025. Je totiž pravděpodobné, že vytvoření rezervy tržní stability samo o sobě povede ke zvýšení ceny povolenek a tedy k přistřižení křídel českému průmyslu, který se po letech útlumu začíná nadechovat k rozletu", vyjadřuje v souvislosti s dřívějším spuštěním rezervy tržní stability své obavy europoslanec Jiří Pospíšil (zvolen za TOP 09/STAN), člen výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele.

Jan Tlamycha

Štrasburk, 8. 7. 2015

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme