Polčák: Zpřísnění zbraňové legislativy se nesmí zvrhnout v šikanu

2. 12. 2015

Evropská komise v reakci na listopadový útok teroristů v Paříži předložila návrh změny směrnice o kontrole nabývání a držení zbraní, který počítá s velmi restriktivními opatřeními, jež citelně dopadnou na určité kategorie zbranía jejich držitelů. Europoslanec Stanislav Polčák (zvolen za TOP 09/STAN) tuto předlohu v její stávající podobě odmítá.

"Zpřísnění zbraňové regulace sice obecně podporuji, ale současný návrh se Komisi - velmi mírně řečeno - opravdu nepovedl. Snažit se bojovat proti terorismu omezováním legálního držení zbraní bezúhonnými občany je zjevným nesmyslem dokonce i ve světle letošních útoků ve Francii," vysvětluje Polčák.

Teroristé, kteří před necelými třemi týdny zaútočili v Paříži, se ke zbraním nedostali legální cestou. Použity byly zbraně propašované ze zemí mimo EU, v této souvislosti se hovořío Srbsku. V případě lednového útoku na redakci Charlie Hebdo se pak jednaloo špatně znehodnocené a nelegálně reaktivované zbraně ze Slovenska, konkrétněz army shopu AFG.

"Musíme potírat nelegální obchod se zbraněmi, stejně tak jako pracovat na vytvoření společných pravidel pro znehodnocování zbraní a pro důsledný dohled nad jejich dodržováním, šikana bezúhonných občanů, kterou současná předloha představuje, jeale zcela pomýlená," zdůrazňuje Polčák.

Podle směrnice 2008/51/ES měla Evropská komise vydat společné́ pokyny o standardech a technikách znehodnocení, aby bylo zajištěno, že znehodnocené́ zbraně jsou skutečně nevratně neschopné́ střelby, dosud se tak ale nestalo. "Také proto je pro mě naprosto nepřijatelné, aby Komise svou dřívější pasivitu nyní kompenzovala předložením nesmyslného drakonického návrhu. Je to příslovečné ode zdi ke zdi a takovýto návrh podle mne nemůže být schválen," uzavírá Polčák.

Marek Hannibal

2. prosince 2015

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Témata: Armáda a obrana, EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme