Polčák: Omezení střelných zbraní – včera bylo pozdě

19. 11. 2015

Evropská komise zveřejnila svůj záměr zpřísnit směrnici regulující držení střelných zbraní. Její plán by se měl dotknout především držení poloautomatických zbraní, ale také například obchodu s papírově znehodnocenými střelnými zbraněmi.

„Evropskou komisi jsem po tragické střelbě v Uherském Brodě upozornil na problémy související s držením zbraní, především že podmínky pro získání zbrojního průkazu se napříč EU velmi liší a že tato tragédie volá po sjednocení alespoň minimálních standardů, zahrnující alespoň nutnost lékařského vyšetření pro držitele střelných zbraní,“ říká europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09/STAN).

Tragické události v Paříži podle něj ukazují celoevropskou naléhavost problému držení zbraní. „Chybí nám především jednotný přístup v otázce neutralizace a deaktivace střelných zbraní, aby je pachatelé trestné činnosti nemohli znovu aktivovat a používat, vysvětluje Polčák.

Například na Slovensku jsou podmínky pro znehodnocení zbraní mírnější než jinde v Evropě, když podle tamních předpisů stačí méně technických zásahů do konstrukce zbraně. Slovensko se tak stává velmi zajímavé pro zločince, kteří se ke střelným zbraním potřebují dostat. Právě slovenskými zbraněmi měli zabíjet teroristé letos v lednu v redakci časopisu Charlie Hebdo.

“Pokud mají i nadále platit principy volného pohybu osob a zboží, je i s ohledem na současnou bezpečnostní situaci sjednocení regulace týkající se střelných zbraní naprosto nezbytné,” uzavírá Stanislav Polčák.

Marek Hannibal

19. listopadu 2015

Štítky
Osobnosti: Stanislav Polčák
Témata: Armáda a obrana, EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme