Zeman to řekl, malíř namaloval a Kalousek koupil

28. 11. 2014

Obraz inspirovaný vulgárními výroky prezidenta Miloše Zemana v rozhlasových Hovorech z Lán koupil včera v Plzni místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Za dílo výtvarníka Karla Švugera (vlevo) s názvem „K..da z Lán“ zaplatil 42 tisíc korun. Dílo bude na jaře vydraženo v rámci charitativní akce. „V poslaneckém klubu TOP 09 jsme se dohodli, že z té ostudy, kterou pan prezident dělá České republice, by měl být nějaký užitek,“ řekl Kalousek.

Takové pozdvižení v malé výstavní síni Visio Art Galéry v plzeňské čtvrti Roudné ještě nezažili. Stačilo k tomu málo. Plzeňský výtvarník a pedagog Karel Švuger se jako uměleckého impulsu chopil nedávných vulgárních výroků prezidenta Miloše Zemana v rozhlasových hovorech z Lán. Vznikl toho obraz s názvem „Ku*da z Lán“. Ten byl v galerii vystaven a jakmile se to rozkřiklo, vypukl poprask, který v podstatě vyvrcholil včera. To si totiž kuriózní dílko přijel koupit Zemanův kritik – místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten chce obraz zpeněžit v charitativní aukci a výtěžek dát na dobročinné účely.

Prezident Zeman vulgarismy použil ve vysílání 2. listopadu, když se vyjadřoval o známé ruské punkové kapele Pussy Riot. Jeho výroky vyvolaly velké pobouření.

Autor obrazu vysvětloval, že dílo vytvořil v bezprostřední reakci na výroky prezidenta. „Bylo to strašně impulsivní. Bylo to expresivní vyjádření, kdy jsem v ateliéru bral barvy, které mi přišly do ruky. To se nedá popsat. To nebylo promyšlený. Měl jsme chuť se k tomu nějak vyjádřit a nenapadlo mě nic jinýho, než vzít barvy a štětec a začít něco dělat,“ popisoval výtvarník.

Místopředseda TOP 09 prorokoval, že podobných impulsů pro umělce bude v nejbližší době víc. „Jsem přesvědčen, že stávající scéna vám bude nabízet stále mnoho a mnoho dalších námětů pro další umělecká díla,“ žertoval Kalousek. Vedoucí galerie Ľubica Toušová řekla, že po tom, co se rozšířila informace o kontroverzním obraze, setkala se s reakcemi, na které dosud nikdy nenarazila. „Chodila spousta emailů. Všechny nás kritizovaly anonymně. Někteří pisatelé mě dokonce proklínali. S tolika vulgarismy jsem se za celý život ještě nesetkala. Pozitivní reakce byly tak tři čtyři. Negativních nesrovnatelně víc. Nic podobného jsme ještě nezažila,“ uvedla Ľubica Toušová.

Galeristka tvrdila, že se objevili ještě dva jiní zájemci o obraz než Miroslav Kalousek. „Ti jej dokonce chtěli několikanásobně přeplatit, ale my už jsme to slíbili panu Kalouskovi, takže dostal přednost. Doufám, že v té charitativní aukci se obraz dobře vydraží a bude za něj hodně peněz pro potřebné,“ uvedla.

Jaroslav Nedvěd

Mladá fronta DNES, 28. 11. 2014, rubrika: Titulní strana

Galerie
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme