Takhle kníže setřel Nečase za Kalouska

Premiér a předseda ODS Petr Nečas se v rozhovoru pro MF Dnes vyjádřil k situaci v ODS a poklesu jejích preferencí. V této souvislosti ale uvedl, že ODS je na tom lépe než TOP 09, neboť když ODS přijde o Nečase a prvního místopředsedu Martina Kubu, tak se nic neděje a pojede dál. Když TOP 09 ztratí předsedu Schwarzenberga a místopředsedu Kalouska, tak je v háji. Takové vyjádření se ale řadě topkařů nelíbilo.

25. 3. 2013

“Když ODS přijde o Nečase a prvního místopředsedu Martina Kubu, tak se nic neděje, pojede dál. Někteří si dokonce myslí, že se pojede ještě rychleji, ale to už je jiná debata. Když TOP 09 ztratí předsedu Schwarzenberga a místopředsedu Kalouska, tak je v háji. A to je ten základní rozdíl,“ uvedl premiér Petr Nečas pro MF Dnes.

ParlamentníListy.cz oslovily členy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů, jestli to také vidí jako Petr Nečas.

Zbožné přání

Předseda TOP 09 a první vicepremiér Karel Schwarzenberg naznačil, že to, že by on nebo Kalousek skončili v TOP 09, je Nečasovo zbožné přání. “Wishful thinking. Přenechám zvídavým novinářům průzkum obou stran ohledně rozpolcenosti či stability,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Karel Schwarzenberg.

“Je to od pana premiéra zajímavá politologicko-personální úvaha. O tom, kdo je, či není v háji, ale rozhodnou spíš voliči,“ reagoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

V ODS je cosi shnilého. Nečas nemá charisma

“Petr Nečas by se měl především věnovat ODS. Ale má pravdu v tom, že pro TOP 09 by to byl větší zásah. Je to logické. TOP 09 má čtyři tisíce členů, ODS téměř sedmkrát tolik. O to tristnější je výkon ODS proti TOP 09. Mají v tom modrém světě cosi shnilého. Ale osobně mě stav ODS děsí. Zapříčiňuje největší krizi pravice po roce 1989. Přeju jim, aby se z toho rychle dostali. Jinak nás čeká levicová katastrofa,“ řekl redakci místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

“Pan premiér by se měl více starat o problémy své strany a soudit svoji neschopnost a neschopnost ODS řešit složité situace, ne podsouvat veřejnosti svoje nesmyslné a ničím nepodložené úvahy. Věřím, že mu vadí konzistentnost a názorová soudržnost TOP 09. V tom, že se nic zásadního nestane, když Petr Nečas odejde z politiky, má ale v podstatě pravdu. Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek jsou po profesní stránce politici a státníci, kteří jsou pro naši zemi nesrovnatelně vyšším přínosem, než je Petr Nečas. A pro jeho vládu jsou naprosto nepostradatelní,“ míní místopředseda poslaneckého klubu strany Jan Husák.

“Jednak vím, že o knížete ani Kalouska nepřijdeme a jednak je ODS v háji už teď, ač o Nečase nepřišla. Rozdíl je v tom, že jim zoufale schází charismatický vůdce, zatímco topka ho má,“ smál se poslanec Martin Gregora.

Nečas ztrácí půdu pod nohama

“Podobná prohlášení svědčí pouze o naprosté ztrátě půdy pod nohama na straně lídra ODS a pouze se jim musím usmát,“ reagoval poslanec Václav Kubata“Z mého pohledu je to jednoduché: každý z nás je nahraditelný, ale záleží na tom, komu tato případná změna uškodí, nebo prospěje,“ míní poslanec Rudolf Chlad.

"Je to názor pana premiéra a předsedy ODS. V háji to ale nebude. Pokud by toto hypoteticky nastalo, program topky i členská základna by to ustály. Byť by situace byla složitá. Ale hlavně: proč by topka měla ztatit Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska? V topce není několik skupin, které se snaží vzájemně ovládnout. To je problém ODS a je to také vidět. Výše uvedený výrok pana premiéra považuji za řečnické svičení," říká poslanec Jiří Skalický.

Podle poslankyně Renáty Witozsové má každý právo na svůj názor. “Ale TOP 09 určitě nedělají jenom tito dva pánové, i když jsou jejím hlavními představiteli - konec konců vždyť ji založili,“ dodává poslankyně.

“Je dobře, že TOP 09 své lídry má. A zároveň je dobře, že zrají nové osobnosti,“ uvedla k tématu personálního zabezpečení strany místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková. “Domnívám se, že je nutné se opřít o kvalitní regionální strukturu, která je již vybudována a přijímá usnesení směrem k centru- v podstatě komunikuje takto s občany a informuje vedení strany. Dále doporučuji otevřít stranu mladým lidem. Tedy nejen mladým, samozřejmě,“ upřesnila Chalánková. “Za sebe mohu říci, že je nezbytné uspořádat ideovou konferenci,“ uvedla s tím, že olomoucký Krajský výbor již přijal tento požadavek v usnesení a Výkonný výbor jej potvrdil. “Prostě normální politická- nanejvýš důležitá- práce. A osobnosti takto přijdou, vypracují se,“ věří Jitka Chalánková.

TOP 09 poráží modré ptáky

V posledních několika průzkumech veřejného mínění po prezidentských volbách předběhla TOP 09 občanské demokraty, což Nečas vysvětluje jako pokračování “efektu Schwarzenberg“ z prezidentských voleb, který podle něho ale nebude fungovat stále.

Podle aktuálního výzkumu stranických preferencí STEM má ČSSD přízeň více než čtvrtiny obyvatel, podpora TOP 09 činí 14,3 procenta, příznivci KSČM tvoří 11,7 procenta dotázaných a ODS podporuje 8,6 procenta lidí. KDU-ČSL a SPOZ mají shodně 4,4 procenta, Strana zelených 2,6 procenta a Věci veřejné jen 1,1 procenta.

Lukáš Petřík

parlamentnilisty.cz, 25. 3. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme