Schwarzenbergová: Učím se svahilsky, zvládnu i češtinu

Podruhé v historii může mít Česko první dámu cizinku. Po Charlotte Masarykové se jí může v sobotu - po finále prezidentských voleb - stát Therese Schwarzenbergová. V ostré prezidentské kampani se o Schwarzenbergové mluví hlavně kvůli její neznalosti češtiny a rodinnému zázemí zatíženému historickým břemenem.

24. 1. 2013

Pokud by kněžna Schwarzenbergová svého muže doprovodila na Pražský hrad, byl by to ale jen jeden z mnoha zvratů v jejím životě.

Po těžké nehodě na lyžích se dokázala znovu postavit na nohy, manželské problémy překonala druhým sňatkem se stejným mužem. A zatímco podporovatelé Miloše Zemana jí předhazují, že její otec byl nacista, ona sama se prostřednictvím nadace i osobně stará o nemocnici v africké Keni.

"V prvním kole jsem si úspěchem svého manžela nebyla jistá, protože to vypadalo, že je daleko za panem Zemanem a panem Fischerem. Jsem velmi potěšená výsledky prvního kola," napsala ve stručném e-mailovém rozhovoru s Aktuálně.cz Schwarzenbergová.

Vedla jej anglicky, podle svých dřívějších rozhovorů mluví hned několika řečmi a kvůli častým pobytům v Keni a aktivitám v Africe se učí dokonce i svahilštině.

Obdivuji Janáčka a Dvořáka

Schwarzenbergová uvádí, že se hodlá naučit česky, na Praze má podle svých slov ráda historické výhledy a českou kulturu zná především díky své oblíbené hudbě. Jak řekla Aktuálně.cz, obdivuje skladatele Leoše Janáčka, Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetanu.

"Svého manžela bych doprovodila na prezidentskou inauguraci," vzkazuje do Prahy, kdy by se s ní mohla česká veřejnost seznámit osobně. Podle jejích slov v rakouském deníku Kurier bude v české metropoli už tento víkend, kdy její muž bude očekávat výsledky druhého kola voleb.

Do Prahy to má Schwarzenbergová 300 kilometrů i více - nejčastěji pobývá ve Vídni přímo ve Schwarzenberském paláci nebo na zámku Murau na jihu Rakouska.

Žena prezidentského finalisty je civilním povoláním lékařka, ve své praxi se zabývala především alternativní medicínou a homeopatií. Její profese ji zavedla i do Keni, kam se stále vrací. Před pěti lety se začala starat o zpustlou nemocnici, zaměřenou především na zdravotnickou péči pro ženy. V regionu, kde je běžná ženská obřízka, se snaží poskytování lékařské péče vytáhnout k západnímu standardu.

"Moje aktivity v Česku budou odpovídat požadavkům a mé osobě. Mohu se zapojit také do charitativních projektů v Česku," uvádí třiasedmdesátiletá žena.

Proč by její manžel měl být českým prezidentem? "Je to velmi poctivý a bezúhonný člověk  a na budoucnosti České republiky mu nesmírně záleží. Velmi dobře dokáže Česko reprezentovat doma i v zahraničí," míní Schwarzenbergová.

Milujeme se, říká o dvou svatbách

S českým šlechticem ji pojí osudový vztah. Poprvé se setkali už v roce 1957 na aristokratickém banketu. Přestože Karel Schwarzenberg jí podle svých slov propadl už tehdy, svatba se konala až o deset let později.

Krátce nato se jim narodily dvě děti. Starší syn Jan nyní spravuje rodinný majetek Schwarzenbergů, mladší dcera Anna Carolina si vzala za muže slavného britského scenáristu Petera Morgana, autora filmu Královna o britské panovnici Alžbětě II. a jejím komplikovaném vztahu s britským premiérem Tony Blairem a veřejností po smrti princezny Diany.

Třetí syn Schwarzenbergové Karel Filip nese jiné příjmení, po svém otci Thomasi Prinzhornovi, rakouském podnikateli a politikovi.

V roce 1988 se manželé Schwarzenbergovi rozvedli.

"Mezi našimi dvěma svatbami leží skoro celý život, což je poměrně dynamická záležitost. Milujeme se," vysvětluje krátce, proč nakonec obnovili manželský slib v roce 2008.

I v odloučení k sobě měli blízko, Karel Schwarzenberg Therese pomáhal i v těžkém období, kdy se vyrovnávala s těžkou nehodou na lyžích v roce 1992. Na dva roky lékařka Schwarzenbergová ochrnula, nakonec ale díky rehabilitaci začala znovu chodit. O svém překonání těžkého handicapu napsala i knihu.

"Necítím se jako velmi silný člověk, jen jsem měla motivaci přežít. Miluji život," říká žena, která se už v sobotu může výrazně zapsat do českých dějin.

Tereza Šídlová

aktualne.cz, 24. 1. 2013, rubrika: Domácí

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme