Schwarzenberg zakládá své Fórum

Nový projekt Karla Schwarzenberga, který má zúročit podporu více než dvou milionů lidí, již pro něj hlasovali v prezidentských volbách, začíná pomalu nabývat konkrétních obrysů.

25. 2. 2013

Ministr zahraničních věcí se rozhodl, že založí obecně prospěšnou společnost, jejímž cílem by mimo jiné mělo být kultivovat českou politickou scénu. O tom, jak bude společnost fungovat, koho bude sdružovat a jaké akce bude vyvíjet, se Schwarzenberg pravidelně radí se svými přáteli z uměleckých a politických kruhů ve svém oblíbeném podniku Mlýnská kavárna na pražské Kampě.

„Až to bude hotové, tak vystoupíme veřejně a všechno k tomu řeknu. Postupně prozrazovat jednotlivosti zatím nebudu,“ říká Schwarzenberg zatím obecně.

Nedávno hovořil o tom, že by se jeho projekt mohl podobat Nové helvétské společnosti, která působí od roku 1914 ve Švýcarsku. Dnes funguje jako státem financovaná nadace, která sdružuje nejen politiky z různých stran, ale také podnikatele, filozofy i umělce.

Kromě obsahu iniciativy její tvůrci už diskutují také nad jejím názvem. Zatím to vypadá, že by se nová organizace mohla jmenovat Fórum Karla Schwarzenberga.

„Vypadá to na tento název, ale definitivní to není,“ řekla MF DNES mluvčí TOP 09 Alžběta Plívová.

Debaty v Mlýnské kavárně se vedou v uvolněném duchu a jejich účastníci někdy přicházejí s neotřelými nápady. Sám Schwarzenberg při jedné z prvních porad navrhl, aby se jeho spolek jmenoval Český institut pro rozvoj občanstva. Krkolomný název zvolil hlavně kvůli jeho zkratce – ČIRO. V žertu ještě navrhoval, aby měl institut ve znaku lva ozdobeného stejně barevným pankáčským čírem, které mu na předvolební plakáty namaloval výtvarník David Černý. Nakonec se účastníci shodli na konzervativnějším jménu.

(vik)

Mladá fronta DNES, 23. 2. 2013, rubrika: Z domova, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme