Schwarzenberg: Vydělovat se uprostřed Evropy je ta nejblbější politika

13. 2. 2012

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) v pondělí během návštěvy Itálie znovu podpořil myšlenku, aby se Česká republika přidala k novému fiskálnímu paktu Evropské unie. Izolaci Česka vůči Evropě označil vzhledem k jeho geografické poloze a ekonomickým vazbám za blbost.

"Kdybych tady měl mapu Evropy, tak byste viděli, že Česká republika je poměrně menší stát uprostřed Evropy, obklopený státy Evropské unie," řekl ministr novinářům v Římě. "Přes 80 procent našeho exportu jde do EU. Tudíž nemá smysl dělat tady umělé oddělení," dodal Schwarzenberg.

Velká Británie jako druhý z dvojice odpůrců nové mezivládní smlouvy o rozpočtové odpovědnosti je podle ministra zahraničí ve výrazně odlišené situaci. "Je to ostrov, který má City jako svůj zdroj výdělku," zmínil šéf diplomacie s odkazem na čtvrť bankéřů uprostřed Londýna.

"Kdybychom z Evropské unie vypadli, nebo se teď dostáváme tak trošku na okraj, tak je to proti našim zájmům. V pozici, kde jsme, musíme zůstat. A když už musíme zůstat, tak chci být u veškerého rozhodování," uvedl Schwarzenberg. "Být uprostřed, a vydělovat se, je ta nejblbější politika, která je," uzavřel ministr.

"Potřebujeme silnou a jednotnou Evropu. Bylo by dobré, aby se pod nová pravidla podepsalo všech 27 států Evropské unie, ne jenom 25," připojil se italský poslanec a bývalý ministr zahraničí Franco Frattini. Právě s ním měl český ministr v Římě první schůzku. Frattini zmínil i to, že zatímco britská pozice na lednovém summitu v Bruselu byla očekávaná, český postoj ostatní překvapil.

Bezprostřední souhlas s novou smlouvou v lednu odmítl premiér Petr Nečas (ODS). Kritizoval fakt, že se finální text dokumentu měnil na poslední chvíli a že výsledek není pro Česko výhodný. Zároveň ale nevyloučil, což smlouva i umožňuje, že se Česká republika k fiskálnímu paktu po odborných analýzách nakonec připojí.

Jan Kálal

mediafax.cz, 13. 2. 2012

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme