Schwarzenberg: Odstoupit by měl jak ministr Stropnický, tak prezident Zeman

11. 2. 2016

Na svoji funkci by měl rezignovat jak ministr obrany Martin Stropnický, tak prezident Miloš Zeman, prohlásil ve čtvrtek předseda zahraničního výboru Sněmovny Karel Schwarzenberg (TOP 09). Čestnému předsedovi topky vadí, jak se oba politici vyjadřovali k případu unesených Češek v Pákistánu a Čechů v Libanonu.

„Kdo takto mluví o těchto záležitostech, prokazuje, že pro ten úřad není schopný. Odstoupit by měli oba – za ohrožení republiky. Ovšem to neudělají, budou říkat, že to bylo v pořádku, a my budeme vypadat jako největší pitomci,“ okomentoval Schwarzenberg situaci.

Jako problém vidí, že Zeman ve středu při návštěvě Plzeňského kraje řekl, že Česká republika zaplatila za unesené Češky Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou částku 150 miliónů korun. Prezident se později hájil, že částku výkupného nepotvrdil, ale pouze vzal na vědomí „konstataci”, která zazněla. Sumu uvedenou v dotazu přitom sám upřesnil. 

O tom, že by měl Zeman abdikovat, mluvil už ve středu místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Oznámil také, že začal sbírat podpisy pro žalobu na prezidenta předÚstavním soudem.

Babiš versus Bělobrádek 

Ministr obrany Stropnický v médiích zase připustil, že pětice unesených Čechů v Libanonu byla propuštěna výměnou za Libanonce Alího Fajáda, jehož vydání žádaly USA.

O rezignaci ministra obrany požádali i další lídři opozice, například předseda ODS Petr Fiala nebo zastupující šéf STAN Petr Gazdík. 

Ve čtvrtek se kvůli Stropnickému dokonce odehrála mediální přestřelka mezi šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem a jeho koaličním partnerem vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL). Bělobrádek řekl, že ministr obrany by měl zvážit setrvání ve funkci.

zpe

zdroj: novinky.cz, 11. 2. 2016

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme