Schwarzenberg: Koalice hazarduje s bezpečností země

TOP 09 včera ústy svého předsedy Karla Schwarzenberga obvinila vládu z hazardování s bezpečností země. Podle něj plán ministra obrany Martina Stropnického (ANO) zvýšit výdaje na obranu do deseti let na úroveň 1,4 procenta HDP místo dvou procent je políček spojencům.

28. 5. 2014

„TOP 09 pokládá takový návrh za cynický výsměch našim spojeneckým závazkům v rámci NATO a za naprosto neodpovědný hazard vůči bezpečnosti ČR. Plynulé navyšování na dvě procenta HDP během deseti let má TOP 09 za minimální povinnou výdajovou strategii vůči české armádě,“ uvedl v prohlášení Schwarzenberg.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se proti výrokům ohradil. „Pan Schwarzenberg nějak ztratil paměť. Když byla TOP 09 ve vládě, tak rozpočet obrany klesl o 23 procent. My pokles výdajů na obranu konečně zastavíme,“ řekl Právu. Podle premiéra 1,4 procenta HDP na obranu je akorát. „Armádě postačuje na udržení jejích schopností a plnění závazků v rámci NATO. Víc peněz by ani nedokázala smysluplně utratit,“ dodal Sobotka.

Také podle Stropnického je na vině Schwarzenbergova strana. „Jsou to silná slova kombinovaná s kreativní zapomnětlivostí. Cynickým výsměchem spojencům a hazardem s bezpečností ČR byla úroveň rozpočtů ministerstva obrany, ke které stálým snižováním výrazně přispěla i vláda, které byl pan Schwarzenberg členem,“ sdělil Právu. „Cílem je zastavit pokles a nastolit trend postupného navyšování. Jeho dynamika bude přirozeně ovlivněna řadou faktorů jako růstem ekonomiky či efektivitou výběru daní. Mluvme o vážných věcech vážně,“ dodal Stropnický.

Společnou řeč se Schwarzenbergem naopak našel vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Myslím si, že se závazky mají plnit. Proto náš poslanec Ivan Gabal navrhoval ve Sněmovně navýšení rozpočtu. Jeho návrh ale neprošel,“ sdělil Právu.

Schwarzenberg včera upozornil, že šéfové parlamentních stran vyjma KSČM podepsali Deklaraci k zajištění obrany ČR. V ní se zavázali přijmout do září 2014 Smlouvu politické reprezentace o zajištění obrany ČR. Podle něj je minimalistickým předpokladem takové smlouvy právě navýšení výdajů na obranu na dvě procenta HDP.

Dvouprocentní byly výdaje v roce 2005

„TOP 09 nepovažuje za možné připojit svůj podpis pod poraženecký materiál, který dopředu předpokládá nedodržování našich mezinárodněpolitických závazků,“ dodal. V deklaraci se píše, že NATO uvítalo „zastavení dramatického propadu výdajů na obranu“ z předchozích let a upozornilo na potenciálně vážné problémy s udržením obranných schopností, pokud Česko nepřijme odpovídající opatření.

Výdaje ve výši dvou procent HDP byly naposledy v roce 2005, od té doby klesaly. V roce 2012 to bylo 1,1 procenta HDP a loni 1,08 procenta, dosahují 43 miliard korun.

rsk

právo, 28. 5. 2014, rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme