Prarodiče na rodičovské dovolené

24. 8. 2015

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka

Rodičovské příspěvky starším generacím. Opoziční TOP 09 chce usnadnit matkám a otcům dřívější návrat do zaměstnání. Navrhuje, aby péči o batolata převzali jejich prarodiče. Stát by za ně platil i sociální a zdravotní pojištění. Ministerstvu práce se zdá stávající úprava dostatečná. Rodiče už teď můžou peníze přeposílat komu chtějí a přitom pracovat. Resort ale plánuje zavést takzvanou pečovatelskou dovolenou, pomohla by většímu počtu lidí.

Anna RACKOVÁ, redaktorka

Do důchodu zbývá Haně Hýlové 8 let. Už teď přitom často hlídá vnoučata téměř na plný úvazek.

Hana HÝLOVÁ

Přebalit je, nakrmit, utišit, nedělá mi to problém.

Anna RACKOVÁ, redaktorka

Její dcera by se potřebovala co nejrychleji vrátit do práce a paní Hýlová tak zvažuje, že by vyměnila pozici v tiskárně za péči o děti. Sama vychovala dvě.

Hana HÝLOVÁ

Tak pojedeme támhle na výlet, jo.

Anna RACKOVÁ, redaktorka

Stát by jí na to ale nic nepřispěl. To by chtěla změnit novela TOP 09. Senioři, kteří pečují o vnoučata, by dostávali běžný rodičovský příspěvek - i 11 tisíc měsíčně.

Hana HÝLOVÁ

Tak je to dobrá nabídka, že můžete tohle aspoň využít a aspoň nějakou korunu na to dostanete.

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Prarodič, který se takto rozhodne pomoci své rodině, tak by měl hrazené státem zdravotní pojištění a ta doba, kterou by strávil na rodičovské dovolené, by se mu počítala do důchodu.

Anna RACKOVÁ, redaktorka

Návrh podle průzkumu, který si opoziční strana zadala, podporuje 69 procent dotázaných. Pozitivně změnu hodnotí především ženy a větší ohlas má taky u lidí s vyšším příjmem. Klára Choulíková se jako ředitelka reklamní agentury vrátila do práce, hned jak to bylo možné a sedmiměsíčního syna tam bere každý den s sebou.

Klára CHOULÍKOVÁ

Tak jsem vlastně neměla jinou možnost, protože mi bylo jasný, že nechci přijít o kontakt s tím dítětem a nechci, aby ho vychovávali cizí lidé.

Anna RACKOVÁ, redaktorka

Normu, která by jí umožnila nechat dítě na starost jejím rodičům, vláda minulý měsíc nepodpořila. Podle ministryně práce Michaely Marksové je nadbytečná.

Michaela MARKSOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/

Když je rodič na rodičovské dovolené, tak může ty peníze dát komukoliv a sám jít do práce, takhle jsou ty podmínky nastavené.

Anna RACKOVÁ, redaktorka

V prvním čtení projednají poslanci novelu zákona o státní sociální podpoře na své příští schůzi. Anna Racková, Česká televize.

zdroj: ČT 1, Události, 23. 8. 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme