Plíšek: Snížení hranice trestní odpovědnosti může mít preventivní účinek

25. 4. 2016

Poslanec Martin Plíšek z TOP 09 podporuje snížení věkové hranice trestní odpovědnosti. Podle něj není důležitá četnost trestných činů, ale spíš zvyšující se brutalita.

Mnohé západoevropské země mají podle něj hranici trestní odpovědnosti „jinde“. Řada psychologů sice míní, že zmíněná brutalita, před kterou Martin Plíšek varuje, může ve vězení eskalovat, ale poslanec za TOP 09 zdůrazňuje preventivní účinek.

Celý záznam rozhovoru s poslancem TOP 09 Martinem Plíškem si poslechněte ZDE:

„Dnešní volní a rozumové vlastnosti dětí jsou jinde. Dítě ve věku 12 let si může uvědomit následky protiprávního jednání a ví, že vraždit se nemá,“ připomíná v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou. Změna zákona by se týkala podle jeho slov jen násilných trestných činů a nejde tedy o plošné snížení hranice trestní odpovědnosti. 

Hranice pro sexuální styk by však měla zůstat na věku 15 let. „Nechceme to spojovat,“ tvrdí Martin Plíšek. „Chtěli jsme tímto návrhem také rozpoutat diskuzi o reformě ústavní péče,“ dodává. 

Jak sleduje preference TOP 09? Co si myslí o zrušení parkoviště u Poslanecké sněmovny na Malostranském náměstí v Praze? A proč je proti pobírání poslaneckých náhrad ve vazbě? Poslechněte si celý záznam.

zdroj: ČRo Radiožurnál, Dvacítka Radiožurnálu, 22. 4. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme