Luděk Kvapil: Senát by měl být apolitický

8. 2. 2011

Až půl milionu občanů může být negativně dotčeno nekoncepčním škrtáním autobusových spojů ve Středočeském kraji. „Středočeská koalice ČSSD a komunistů v čele s hejtmanem Rathem odmítá diskuzi o potřebách svých občanů v oblasti dopravy, nekoncepčně a nesmyslně ruší autobusy, ignoruje hlasy starostů všech středočeských obcí a měst. Proto saháme ke krajnímu řešení a vyhlašujeme petici proti rušení autobusových spojů ve Středočeském kraji,“ řekl starosta obce Kmetiněves Luděk Kvapil.

Kroky hejtmana Ratha a jeho radních z ČSSD dopadají především na nejchudší občany, kteří jsou na hromadné dopravě zcela závislí,“ popsala krajská zastupitelka Věra Kovářová. „Již nyní si občané mnohým starostům stěžují, že mají potíže dostat se zejména z odpolední směny ze zaměstnání. Po dalším škrtání autobusů plánovaném panem Rathem na 6. března to pro ně bude katastrofa, která je může připravit o zaměstnání,“ dodala Věra Kovářová.

Hejtman Rath dosud argumentoval tím, že za škrty v „jeho“ dopravě může současná vláda. „Veřejné údaje z Ministerstva dopravy a webu Středočeského kraje však usvědčují hejtmana z nepravdy,“ zdůraznila poslankyně za TOP 09 a místopředsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Helena Langšádlová. „Na základní dopravní obslužnost krajů ze státního rozpočtu je v roce 2011 stejné množství peněz jako v roce 2010, tedy 2,6 miliardy. Tato suma se týká železniční dopravy. Základní dopravní obslužnost v autobusové dopravě je plně na rozhodnutí hejtmana a zastupitelstva kraje a je hrazena z výnosů daňových příjmů kraje. Ty se meziročně dokonce pro Středočeský kraj zvýšily o 282 milionů,“ upřesnila Helena Langšádlová.

Petice dále žádá středočeskou koalici ČSSD a KSČM k vypracování řádného plánu dopravní obslužnosti. Dopravní plánování musí plně respektovat hospodárné, efektivní a účelné zajišťování dopravní obslužnosti jako veřejné služby, řekla starostka Dřínova Jitka Bocková.

Pokud pod petici seženeme alespoň tisíc podpisů, bude se jí muset krajské zastupitelstvo na svém jednání zabývat. Věřím, že se pod peticí podepíše mnohem více občanů našeho kraje a Rathův škrtobus konečně dojede,“ uvedl starosta Roztok Jan Jakob. Petici naleznete na adresách www.starostove-nezavisli.cz/petice-neruste-busy, www.top09.cz/stredocesky-kraj/ a také na facebook.com/skrtobus. Petici je možné podepsat buď přímo on-line na webových stránkách, nebo ji lidé mohou přijít podepsat na svou radnici či obecní úřad, nebo si lidé mohou vytisknout klasické petiční archy sami, pokud vedení jejich města či obce petici proti rušení autobusů nepodporuje.

Daniela Řečínská

Klatovský deník, 8. 2. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme