Kalousek: Máte-li peníze, můžete ignorovat zákony své země, vzkazují Sobotka a Babiš

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dostal od radnice Prahy 1 v přestupkovém řízení pokutu 10 tisíc korun za to, že na post ministra financí navrhl Andreje Babiše, aniž lídr ANO měl negativní lustrační osvědčení. Informoval o tom včera Úřad vlády.

6. 6. 2014

Sobotka uvedl, že se proti pokutě odvolá k pražskému magistrátu. „Rozhodnutí správního orgánu je rozhodnutím politickým, které se neopírá o právní relevanci či právní normu,“ uvedl v prohlášení Úřad vlády.

Ministr chtěl platit

Babiš řízení označil za nesmyslné a dodal, že premiérovi všechny náklady řízení včetně pokuty zaplatí, což ale premiér na tiskové konferenci odmítl. „Nic není náhoda, Praha 1 byla tradičně matrixem ODS,“ poznamenal Babiš. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) uvedl, že žádný nátlak na úředníky nečinil. Podle Úřadu vlády se lustrace nevztahují na členy vlády, což stanovuje služební zákon, na který se lustrační zákon odkazuje. „Úřad městské části Praha 1 odmítl aplikovat služební zákon proto, že není plně účinný. Pokud by tedy služební zákon nebyl aplikován, nelze aplikovat ani lustrační zákon,“ uvedl. I pokud by tomu tak nebylo, povinnost vyžádat si lustrační osvědčení měl podle úřadu prezident Miloš Zeman, který Babiše jmenoval. Podle opoziční ODS je pokuta potvrzením, že vláda porušovala pravidla už při svém vzniku. A šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl: „Pánové Sobotka a Babiš vzkazují veřejnosti:,Máte-li prachy, můžete ignorovat zákony své země‘.“ Radnice dostala podnět od obyvatele Prahy. Na úřad poslal v polovině března dvě žádosti o prošetření.

„Kanadský žertík“

První se týkala prezidenta Zemana, že jmenoval Babiše bez lustračního osvědčení. Druhá byla podána proti Sobotkovi. Přestupku se prý dopustil tím, že Babiše bez lustračního osvědčení na místo ministra Zemanovi navrhl. Podnět ohledně Zemana úřad zamítl, s prezidentem nelze vést přestupkové řízení . Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský považuje zprávu o udělení takové pokuty za „kanadský žertík“. „Za ústavní akty je ministerský předseda odpovědný Poslanecké sněmovně, nikoliv nějakém úředníkovi na obecním úřadě,“ řekl včera v ČT Rychetský. 

rsk, ČTK

Právo, 5. 6. 2014, rubrika: Zpravodajství, str. 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme