Havel by podpořil Schwarzenberga

Přátelé a bývalí spolupracovníci zesnulého exprezidenta Václava Havla se ohradili proti výrokům neúspěšného kandidáta na prezidenta Jana Fischera. Fischer osočil Karla Schwarzenberga z toho, že se neprávem zaštiťuje jménem Václava Havla.

23. 1. 2013

Bývalí spolupracovníci a přátelé Václava Havla napadli pondělní prohlášení Jana Fischera. Podle lidí, kteří k prohlášení připojili svůj podpis, totiž už před listopadem 1989 pojilo Karla Schwarzenberga a Václava Havla přátelství a vzájemná úcta.

Kampaň a Václav Havel

Václav Havel vrcholně oceňoval Schwarzenbergovo působení v postavení prezidentova poradce a kancléře. Později plně podporoval i jeho rozhodnutí kandidovat na senátora i ochotu přijmout funkci ministra zahraničních věcí.

Proto podle bývalých Havlových spolupracovníků není nic špatného na spojení Schwarzenbergovy kampaně se jménem Václava Havla. Jde jen o "kontinuitu a navazování na Václava Havla v nadstranickém, spravedlivém a mezinárodně uznávaném vykonávání prezidentského úřadu".

"Plně proto podporujeme Karla Schwarzenberga jako kandidáta na funkci prezidenta republiky, stejně, jako by jej podle našeho nejhlubšího přesvědčení podporoval i Václav Havel," stojí v prohlášení.

Hana Mazancová

lidovky.cz, 23. 1. 2013, rubrika: Prezidentské volby

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme