Gazdík: Služební zákon spojený s neodpovědností úředníků je vražedný

Vražedný koktejl je podle Gazdíka služební zákon spojený s neodpovědností úředníků. Svévole úředníků se již neobejde bez potrestání. Pokud svým chybným rozhodnutím způsobí škodu, bude po nich stát nově vymáhat ztracené peníze. Počítá s tím návrh novely zákona z dílny zákonodárců TOP 09, kteří se obávají, že by jinak přijetím služebního zákona vznikla z úředníků nová „forma nadlidí“.

15. 7. 2014

Tak to alespoň formuloval šéf poslaneckého klubu opoziční pravicové strany Petr Gazdík. Státní zaměstnanci by podle něj měli příliš velkou moc a nebyli by přitom za své chyby nijak zodpovědní. „Byl by to vražedný koktejl,“ řekl LN.

Jeho strana proto navrhuje změnu zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci tak, aby stát musel vymáhat po úřednících finanční náhradu za chyby, které způsobí. „Doposud je to tak, že přijdete na stavební úřad, který si zbytečně vymyslí dodatky k vašemu projektu. Ty vás budou stát peníze navíc a zbytečně celou stavbu zdrží. Pokud se později ukáže, že rozhodnutí úředníka bylo chybné, není za to nikterak trestán,“ uvedl Gazdík

Novela, kterou připravil se svým stranickým kolegou Stanislavem Polčákem, zavede pokutování úředníků. Ti by tak státu měli uhradit částku, kterou kvůli jejich chybnému rozhodnutí musel zaplatit poškozenému. V případě, že se dopustí neúmyslného pochybení, zaplatí zodpovědný státní zaměstnanec čtyřnásobek svého měsíčního platu. Když ale škodu způsobí úmyslně, bude po něm stát požadovat uhrazení celé částky.

Gazdík chce, aby se zákon netýkal jen úředníků, ale také například soudců, policistů nebo státních zástupců. On i jeho kolegové si od novely zákona slibují, že riziko osobní majetkové odpovědnosti úředníků přispěje ke zlepšování jejich kvality.

Slovo „může“ nahradí formulace „je povinen“ Právní úprava umožňuje státu, aby dlužné částky po úřednících požadoval už nyní. Ve skutečnosti se tak ale děje pouze ve zhruba čtyřech procentech případů, řekl Gazdík. To uvedli poslanci i v důvodové zprávě, kde píší: „Je obecně známou skutečností, že stát tuto škodu až na výjimky nevymáhá, přičemž nelze přisvědčit, že se tak děje z důvodu nesplnění podmínek pro její vymáhání.“

Norma totiž dnes jednoznačně neurčuje, že stát peníze žádat musí. Navrhovaná novela tedy slovo „může“ nahrazuje souslovím „je povinen“. Zároveň zavádí uvedené výše pokut za úmyslné nebo neúmyslné chyby v rozhodování. Nynější europoslanec Polčák společně s Gazdíkem již novelu jednou Poslanecké sněmovně předložili. Norma ale byla v hlasování na konci června zamítnuta. Proti byli členové opozičních ODS, KSČM, ale i koaličního ANO. Šéf poslanců TOP 09 tvrdí, že o podpoře vyjednával se všemi parlamentními stranami. Předseda poslaneckého klubu vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek nyní tvrdí, že je připraven o změně právní normy o odpovědnosti úředníků diskutovat.

Nový služební zákon by měli poslanci schvalovat dnes na mimořádné sněmovní schůzi. K němu náleží i prováděcí zákon, ke kterému chce TOP 09 načíst svou novelu. Tou se budou zákonodárci zabývat v září.

 

tmn, eli

Lidové noviny, 15. 7. 2014, rubrika: Domov, str. 2

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme