Česko si půjčuje nejlevněji v historii

Půjčky, které Česko získává od soukromých investorů, ještě nikdy nebyly levnější než v těchto dnech.

30. 8. 2012

Ministerstvo financí včera vydalo 10leté dluhopisy, za které musí investorům zaplatit úrok 2,136 procenta. To je vůbec nejnižší výnos v posledním desetiletí. Ještě v březnu musela vláda investorům nabízet úrok o více než jeden procentní bod vyšší.

Česko si včera od domácích investorů vypůjčilo 2,3 miliardy korun, avšak investoři mu byli ochotni půjčit za daných podmínek 4,4 miliardy.

Podobně jako domácí investoři hodnotí Česko i zahraniční finančníci. Desetileté české dluhopisy se včera na světových trzích obchodovaly s výnosem 2,39 procenta. Česko tak musí za půjčky platit méně než sousední Polsko (4,91 %), Belgie (2,57 %) nebo Itálie (5,75 %).

„Je to dobrá zpráva z hlediska suverenity státu a budoucí bezpečnosti jeho občanů, aby se stát nestal rukojmím spekulantů na finančních trzích,“ komentoval výhodné půjčky ministr financí Miroslav Kalousek. Investoři přitom na Česku oceňují to, co občané kritizují – tedy vládní úsporná opatření vyvolaná snahou snížit schodek státního rozpočtu. I kvůli snižujícím se investicím vlády domácí ekonomika klesá, padají i reálné mzdy občanů. Z pohledu těch, kteří Česku půjčují, je ale snaha o snižování státního dluhu rozhodující. „České státní dluhopisy jsou atraktivní zejména proto, že zadlužení veřejných financí je poměrně nízké, bankovní systém je silný a stabilní a vláda prokazuje odhodlání udržet deficit veřejných financí pod kontrolou,“ vysvětluje mluvčí Komerční banky Monika Klucová.

Česko také vydělává na tom, že se v něm neplatí eurem. „Určitá část investic, které by jinak mířily do eurodluhopisů, se z důvodu nejistoty z vývoje eurozóny přemisťuje do jiných dluhopisů, včetně českých,“ řekl analytik Saxo Bank Radim Dohnal.

František Bouc

Lidové noviny, 30. 8. 2012, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme