Ženíšek: Uctít památku obětí bylo lidské

20. 7. 2015

(editovaný přepis s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Moderátorka

My teď míříme na domácí politickou scénu, protože velmi rozporuplné reakce vyvolalo, mezi politiky, sobotní gesto vicepremiéra Pavla Bělobrádka. Ten se během návštěvy Bavorska setkal se zástupci sudetských Němců a v Mnichově uctil památku obětí poválečného odsunu. Například předseda KSČM Vojtěch Filip to považuje za neúctu a výsměch obětem druhé světové války. Jak je na tom s reakcí TOP09? Marek Ženíšek je místopředseda strany a také člen výboru pro evropské záležitosti poslanecké sněmovny. Zdravím vás.

Marek Ženíšek, místopředseda strany (TOP 09)

Přeji hezký den.

Moderátorka

Co pro vás do gesto Pavla Bělobrádka znamená?

Marek Ženíšek, místopředseda strany (TOP 09)

Pro mě je to určitě krok, který vede správným směrem a má naši podporu. Já osobně nevidím nic špatného na tom, když někdo, třebaže se jedná v tomto případě o vicepremiéra, uctí nevinné oběti. Jako křesťan tomu rozumím a obzvláště jsou-li to oběti naší vinou. A vůbec to nesouvisí s tím, že nacistické Německo má být a vždycky bude považováno za nejhorší kapitolu dějin 20. století. To s tím opravdu nesouvisí. Vicepremiér Bělobrádek se podle mého názoru nemá za co omlouvat. Naopak. Patří mu dík. Uctít oběti je podle mě lidské.

Moderátorka

Ano, on se odvolával, stejně jako vy na víru, na křesťanství, na druhou stranu ale sám přiznává, že nebyl nijak domluven na tomto gestu s premiérem vlády, které je členem je KDU-ČSL. Co potom vlastně Česká republika představuje, když zároveň v podstatě hned premiér jaksi doplňuje takové gesto, byla to soukromá akce, nebyla to soukromá akce, jak to potom vypadá navenek.

Marek Ženíšek, místopředseda strany (TOP 09)

Tak já myslím, že ta debata je v tomto smyslu zbytečná. Pan vicepremiér plní nějaké úkoly, které kontroluje premiér. Byť to byla jeho soukromá cesta, tak je v této chvíli vicepremiérem a mně to gesto, kdy položil květiny obětem, nepřijde zvláštní. Nemyslím si, že by to měl dopředu hlásit nebo nechat schválit vládou. Pokud vím, jediný kdo se zatím velmi kriticky ozval, byli komunisté. Ta jejich kritika mi přijde do jisté míry komická.

Moderátorka

Není toto právě tak citlivá věc, že by vláda měla být zajedno a dopředu domluvena, jak se bude člen kabinetu chovat v zahraničí?

Marek Ženíšek, místopředseda strany (TOP 09)

Tak znovu opakuji. Položení květin, myslím, není něco, co by měla schvalovat vláda dopředu. Pokud mám informace, tak s tím gestem nějak nemá problém ani sám premiér ani ostatní členové vlády. Já tam skutečně nevidím problém. Problém jsem zaznamenal jen z řad komunistů, kde mi ta jejich kritika přijde trošku podivná. Komunismus ve světě napáchal obrovské množství zla, a přesto jsme my jako poslanci demokratických stran nuceni s těmi, kteří této ideologii stále věří a uctívají květinami každý rok památku Klementa Gottwalda, sedět v parlamentu. Sudetští Němci nevyznávají žádnou zločinnou ideologii. Přesto je podle komunistů zakázáno se s nimi setkávat. Zvláště pak po tom, co řada potomků sudetských Němců, dává pomocí finančních darů dohromady kostely i jiné památky v pohraničí, které komunisté za jejich vlády systematicky devastovali. Ta kritika mi zkrátka z tohoto pohledu přijde absurdní.

Moderátorka

Říkáte, že jste zaznamenal kritickou reakci jen od KSČM, tady na idnes.cz čtu reakci Jana Zahradila, respektive co píše idnes, že vzhledem k tomu že pan Bělobrádek údajně zastupoval v Bavorsku předsedu vlády Sobotku, měl by předseda vlády objasnit zda v tom případě jednal Pavel Bělobrádek jednal s jednou touto mezinárodní nevládní organizací na základě své soukromé aktivity či zda šlo o oficiální součást vládní návštěvy. Jenom doplňuji reakci ODS, my samozřejmě i tuto stranu budeme dnes kontaktovat, to jen proto, že vy v podstatě říkáte, že vám nevadí, že to domluvenou nebylo. Jaké další kroky v té případné věci by vláda měla udělat jel do Bavorska ministr za jinou stranu, nebo někdo jiný z vlády? 

Marek Ženíšek, místopředseda strany (TOP 09)

Znovu opakuji. Já si myslím, že by těchto kroků mělo být více.

Moderátorka

Jaké konkrétní? Jak si představujete tedy, že dál případně v duchu Pavla Bělobrádka mohla vláda reagovat

Marek Ženíšek, místopředseda strany (TOP 09)

Tak asi není podstatné, abychom se předháněli, kdo vícekrát položil květiny, kdo se vícekrát ze strany Česka nebo Německa omluvil. To myslím, že není v tuto chvíli podstatné. Já si myslím, že to co Pavel Bělobrádek udělal, je krok správným směrem a má naši podporu. Pokud takhle budou pokračovat i další členové kabinetu včetně pana premiéra, tak myslím, že je to naprosto v pořádku.

Moderátorka

Ale neříkáte co jiné nebo jinak měli dále dělat. Takže mají klást věnce, mají klást kytky?

Marek Ženíšek, místopředseda strany (TOP 09)

Nevím, jestli je to ta správná forma. Co udělal Pavel Bělobrádek, mi přišlo jako historické z pohledu toho, co kolikrát učinil, respektive neučinil někdo z vlády. Navazuje to přirozeně na nějaký smířlivý postup vlády Petra Nečase. Když byl v Bavorsku, setkal se s tamním premiérem. Skutečně mi to nepřipadá jako něco, co by se mělo řešit nebo měl být za to Pavel Bělobrádek kritizován.

Moderátorka

Tak děkuji za vaší reakci. Pavel Ženíšek je místopředseda TOP09 a jak jsem říkala, budeme se dnes snažit spojit se všemi zástupci parlamentních stran. Děkuju vám, hezký den.

Marek Ženíšek, místopředseda strany (TOP 09)

Děkuji za pozvání. Na shledanou.

zdroj: ČT 24, 20. 7. 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme