Ženíšek: Turecko, jaké jsme znali, je pryč

19. 8. 2016

Turci nás potřebují více než my Turky - a „sultán“ Erdogan to ví. Stejně tak by si ale Evropa měla uvědomit, že si jednáním s Tureckem jen koupila čas, míní český politik Marek Ženíšek. Napojení Ankary na teroristy a islamisty, o kterém se nyní mluví v Německu, považuje za znepokojivé. Turecko, jak jsme ho znali, je pryč, varuje první místopředseda Kalouskovy TOP 09.

„Současné Turecko nemůže počítat s liberalizací víz ani s pokračováním přístupových rozhovorů o vstupu do EU. Nicméně je teď na nás, abychom si nově definovali náš postoj k Turecku, kterému chceme platit za uprchlíky,“ apeluje místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

„Zároveň nám musí být jasné, že Turecko nás kvůli obchodu potřebuje mnohem víc než my jeho, a toho si je Erdogan moc dobře vědom. Vyměnit Evropu za Rusko se mu nevyplatí. Je na čase, abychom si této skutečnosti byli vědomi i my,“ dodává. 

V rozhovoru pro Blesk.cz se pozastavuje nad pokračujícími čistkami v Turecku, které zasáhly tisíce lidí a kvůli kterým nyní Turci propouští vězně - pachatele drobných a středních deliktů - aby měli místo v celách. Vedle toho se však především v Německu začíná otevřeně mluvit o tom, že Turecko dlouhodobě spolupracuje s islamisty na Blízkém východě.

Po puči přichází v souvislosti s Tureckem další zneklidňující informace - Turecko podle německé vlády vědomě spolupracuje s islamistickými a teroristickými organizacemi na Blízkém východě. Jak vy tuhle situaci vnímáte?

Znepokojivě. Přestože od samého počátku tyhle indicie byly. Nevím, jestli s Islámským státem jako takovým, ale evidentně docházelo například k tomu, že ze strany Turecka procházeli nekontrolovaně na území Sýrie různí bojovníci právě třeba i z Evropy. Pro ně to bylo výhodné. Německá zpráva byla však označena jako tajná, další přesné informace zatím nemáme.

Německo však nechce ani kvůli novým informacím nijak měnit dohodu s Tureckem. Jak důležitá je podle vás dohoda s Tureckem v rámci migrační krize?

Já ji vnímám jako určitý obchod ze strany EU s Tureckem. Evropa si bude platit za to, že Turecko si bude lépe hlídat svoje pobřeží a nebude tolik pouštět migranty směrem k Řecku. A takto to mělo být i Turecku od začátku dáváno najevo, že je to obchod, za který Evropa platí.

Na druhou stranu to beru jako nějaké řešení, které Evropa musela využít, protože zkrátka jiné řešení v tu chvíli nebylo. A pouze si tím kupuje Evropa čas. Protože představa, že by do budoucna byla Evropa závislá na dohodě s Tureckem, je neudržitelná. Je to dočasné řešení, které má pomoci. Ale stejně nevěřím tomu, že by bylo trvalé.

V Turecku mezitím pokračují čistky. Poslední informace přitom hovoří o tom, že Turci propustí ze svých vězení na 38 tisíc lidí, aby měli místo na pučisty. Co na to říkáte?

Všichni, co byli ve vězení, budou puštěni, všichni, co byli venku, tak půjdou do vězení. Samozřejmě je to pokračování toho, jak se k tomu postavil současný „sultán“ Erdogan, že si po tom puči zkrátka řeší celou řadu problémů s opozicí a se všemi nepohodlnými. Myslím si, že to bude i pokračovat. Z mého hlediska Turecko tak, jak jsme ho znali dřív - přestože tam byly nějaké indicie z té vládní strany nebo Erdogana - to Turecko sekulární, liberální, které vycházelo z odkazu Atatürka, je zkrátka na dlouhou dobu pryč. S tím musí Evropa počítat, že to Turecko teď bude jiné.

Do Turecka se také vrací turisté. Co vy, jel byste na dovolenu do Turecka?

Já bych tam klidně na dovolenou jel, ale na žádnou dovolenou jsem se do zahraničí bohužel letos nedostal, takže o tom neuvažuji. Ale myslím si, že je celá řada nebezpečnějších míst na světě, kam lidé stejně jezdí. Dnes, v té situaci, co se v Evropě odehrává, kdyby člověk podlehl obavám, že se kdekoli něco může v tu chvíli stát, tak by asi nemohl jezdit nikam. Ostatně by to vypadalo, že bych dnes nemohl ani na Pražský hrad, protože to vypadá, že by tam každým dnem mělo něco bouchnout.

Z vašeho pohledu - Turecku jde o bezvízový styk, přístupové dohody. Patří však Turecko do současné EU, či nikoli?

Určitě ne, a to je právě to, po čem já volám. Evropa si musí jasně říct a nelhat i těm ostatním, to znamená třeba i tomu Turecku, že zkrátka Turecko tak, jak dnes vypadá, jak se nepředvídatelně chová, tak nepatří do Evropy. Že nemůže počítat s tím, že by se někdy stalo členem EU. A stejně tak nemůže počítat ani po formální stránce, že splní někdy ty podmínky pro to, aby byl zrušen bezvízový styk - také kvůli té současné situaci a nepředvídatelnosti.

Je třeba to Turecku říct jasně a razantně. Vedle toho tu máme dohodu o uprchlících, ve které by mělo být dáváno najevo, že je to obchod, za který platíme. Jestli si někdo myslí, že se tím natrvalo něco vyřeší, tak je velmi naivní, Evropa stejně musí najít nějaké řešení, jak ochrání své hranice.

Vedle toho Turecko zůstává spojencem Evropy, navzdory schůzce prezidenta Erdogana s Vladimirem Putinem.

Ano, do třetice je tady Turecko, které zkrátka je členem NATO a kde i Evropa Turecko potřebuje a zatím není důvod, proč by mělo Turecko odcházet. Už jenom kvůli tomu jeho sbližování se s Ruskem. A i kvůli tomu, že by Turecko nebylo ve stejné organizaci, jako je třeba Řecko, tak si neumím představit, co by se potom dělo právě třeba mezi Řeckem a Tureckem. V bytostném zájmu nás všech je, aby Turecko bylo součástí této organizace.

Na druhou stranu, přestože to vypadá, že my to Turecko potřebujeme více, a proto bychom měli jako našlapovat po špičkách, jak to teď možná u některých zahraničních politiků bývá, mi tam chybí právě ten prvek, že ano, v těchto konkrétních věcech je to pravda, ale ne obecně.

Evropa je ekonomicky mnohem silnější a Turecko s ohledem na obchod, ekonomiku potřebuje Evropu daleko více, než-li potřebuje Evropa Turecko. S uvědoměním si tohoto faktu, o kterém ví i Erdogan, že mu ruský trh a sbližování se s Ruskem určitě nevynahradí Evropu jako takovou, bychom si toho měli být vědomi a i to trochu využít při jednání s Tureckem.

Jaroslav Šímáček

zdroj: blesk.cz, 19. 8. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme