Ženíšek: Řešení migrace musíme hledat v Evropě společně

16. 2. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Moderátorka

Německo je znepokojeno obsahem jednání V4 v Praze. Lucembursko to vyhrotilo ještě dál. Tamní ministr zahraničí dnes varoval země Visegrádu, aby se tváří v tvář migrační krizi nestaly spolkem odpadlíků, cituji jeho slova. Hrozí nám něco takového?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

To může hrozit. Při jednání v Haagu jsem byl svědkem toho, že není pravda, co se někdy povídá, že řada zemí náš hlas slyší, naslouchá nám a že se mění politika některých států v Evropské unii. To ještě není pravda. Domnívám se, že je správné, když se V4 snaží nalézt nějaké společné řešení. Kvůli tomu Visegrádská skupina vznikla - abychom mohli být v rámci Evropské unie silnější a postupovat jednotně. Domnívám se, že mít v záloze plán B, je v pořádku. Vyčítám spíše to, že než o tom jednat v rámci V4 v Praze, musíme jednat především v Bruselu s ostatními státy Evropské unie. Znovu opakuji. Není pravda, že by se nějak měnil postoj některých zemí Evropské unie.

Moderátorka

Mohou si podle Vás země střední Evropy kvůli migrační krizi znepřátelit ostatní země? Před tím varoval třeba slovenský prezident Andrej Kiska. Může na to celý region doplatit, jak řekl v našem vysílání slovenský politolog Samuel Abraham? Když použiji jeho slova, že nám to země západní Evropy spočítají. Ale v jakém slova smyslu?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Je něco jiného si něco myslet a mít pravdu. Podporuji vládu České republiky v tom, že se v rámci V4 snaží najít nějaké řešení a upozorňuje, že postup Evropské unie není dokonalý a možná není v mnoha ohledech správný. Bez podpory většiny států Evropské unie ale budeme označováni za odpadlíky, kteří jdou proti hlavnímu proudu. Něco jiného je myslet si, že mám pravdu a něco jiného je mít k tomu hlasy. Česká republika je předsednickou zemí V4 a je správné, že to řídí. Nechtěl bych se ale dostat do pozice, kdy bychom byli součástí předvolební kampaně na Slovensku. Každá země má trochu jiný cíl. Slovensko čekají volby a premiér Fico se na tom snaží získat nějaké body. Premiér Maďarska se zase snaží nějak prosadit svou roli hlavního hráče z Karpat. Trvá na tom, že měl od začátku pravdu. Polsko se chce vyhranit vůči Německu. To jsou jejich pochopitelné cíle a myslím si, že Česká republika je v trošku jiné situaci. Obávám se, že ostatní země Evropské unie to rozlišovat nebudou.

Moderátorka

To znamená, že byste v tomhle ohledu nedržel za jeden provaz s ostatními členy Visegrádu, když jste to teď vyjmenoval? Z jiných zemí zaznívají docela ostrá slova. Myslíte si tedy, že tak trošku doplácíme na jejich rétoriku, kdy nás hodí, lidově řečeno, do jednoho pytle s nimi? Protože Bohuslav Sobotka se takhle ostře nikdy nevymezuje.

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Myslím, že nás všechny do jednoho pytle házet budou. Znovu opakuji. Podporuji ten záměr. Ostatně kvůli tomu byla V4 založena. Všichni jsme vždy říkali, že jestli to někde má svůj smysl, tak je to v dohodě na společném stanovisku. Obávám se však toho, že nebudeme umět přesvědčit ostatní partnery. Bez toho to nemá smysl. Vláda to v roli předsednické země Visegrádu trošku podcenila. Ukazuje na to také fakt, že na jednání nebyl přítomen nikdo z Nizozemí, které teď předsedá Evropské unii.  Kdybychom předsedali Evropské unii, myslím si, že bychom se na to dívali trošku s podivem, že nějaké čtyři země měly summit a chtěly vytvářet vlastní pozici. Byť je to cíl bohulibý, tak podle mě nemůže v rámci Evropské unie padnout na úrodnou půdu.

Moderátorka

Vítáte účast Makedonie a Bulharska, vhledem k tomu, že se má mluvit právě o ochraně hranic? Je to dobrá pojistka? Mluvil jste o plánu B. Je to ten plán B v tom smyslu, že pokud by se Turecku nepodařilo snížit migrační tlak, pokud by Německo nebo Rakousko uzavřelo hranice, tak musíme mít řešení pro země západního Balkánu, jak to vysvětlil premiér Sobotka?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

S tím naprosto souhlasím. Myslím, že musí být připraven plán B. Dokonce jsem rád, že s tím přichází Česká republika, jako jedna ze zemí. Problém je v tom, že ten plán může být realizovatelný jen tehdy, pokud bude mít podporu většiny ostatních zemí Evropské unie. Že jsou přizváni prezident Makedonie a premiér Bulharska, považuji za nutnou podmínku, aby to mělo vůbec nějaký smysl. Jinak by to skutečně bylo pouhé plané gesto.

zdroj: ČT24, 15. 2. 2016

Osobnosti: