Ženíšek: Pro důchody potřebujeme strategii, ne jednorázové sliby

29. 7. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s prvním místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Moderátor

Pane poslanče, předpokládám, že v otázce toho, že bezpečnost musí být za stávající situace prioritou, budete ve shodě se sociálními demokraty. Budete ve shodě i v té částce, tedy 3 miliardy navíc? Je to potřeba?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

To je právě ten problém. Myslím si, že na tom, že se musí posílit bezpečnost v České republice s ohledem na události v Evropě, je shoda napříč politickým spektrem. Nejsem si ale jist, jestli to prohlášení ministra vnitra není jenom nějakou taktikou směrem k ministrovi financí. Začíná se totiž vyjednávat o rozpočtu na příští rok. Nebo jestli to prohlášení vychází skutečně z nějakého již připraveného plánu, o který by se opíralo a ze kterého bychom se my, opoziční poslanci, mohli dozvědět, na co přesně budou tyto prostředky vynaloženy.

Moderátor

Pokud by to bylo mimo jiné na to, co zaznělo - tedy více policistů, více hasičů, což vyžaduje finanční prostředky. Byly by to dobře investované peníze?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Nevím, co znamenají ta další opatření pro boj s terorismem nebo pro kybernetickou bezpečnost. Nevím, co tam má konkrétně pan ministr na mysli. Obecně jsem pro navýšení prostředků pro bezpečnost, ale u těchto tří věcí, které pan ministr řekl, se spíš domnívám, že se jedná o nějaký nástřel, který mu má zlepšit pozici při vyjednávání o rozpočtu s ministrem financí. Kdyby byl ten plán již na světě, tak by nás pan ministr na tiskové konferenci seznámil, co konkrétně dalšího si představuje pod těmi třemi miliardami.

Moderátor

Na brífinku ČSSD zaznělo víc finančních požadavků. Kupříkladu taky možnost, že by se příští rok znovu jednorázově vedle valorizace přidávalo taky důchodcům, a to 1200 korun. Bylo by to pro TOP 09 přijatelné? Bylo by to na místě s ohledem na aktuální stav ekonomiky?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Mám k tomu dvě věci. Je to takový tradiční sociálně-demokratický slib svým voličům před krajskými volbami. Očekávám to před volbami, které budou příští rok do Poslanecké sněmovny. Osobně nemám nic proti navýšení penzí pro důchodce, pokud ekonomika roste. V tuto chvíli si ale opět nejsem jist, zdali se jedná pouze o nějaký předvolební slib sociální demokracie, kde je sice Bohuslav Sobotka premiérem, ale jsou tam ještě další dvě koaliční strany. Takový slib bych očekával, že zazní spíše na tiskové konferenci vlády jako celku, ne pouze jedné strany, která je té vlády součástí. Pak bych také po dvou a půl letech vládnutí sociální demokracie v této zemi očekával, že kromě nějakého populistického slibu, že dojde k jednorázovému příplatku, přijdou po dvou a půl letech s nějakou představou nebo strategií, z čeho budou důchody vyplácet dnešním třicátníkům nebo našim dětem.

Moderátor

V tom jste mimochodem ve shodě s panem Faltýnkem z hnutí ANO, který mluvil o absenci důchodové reformy. Ještě jedna věc mě zajímá. Oblast zahraničních věcí. Lubomír Zaorálek, ministr zahraničí, zmiňoval mimo jiné český příspěvek do diskuze o budoucí podobě Evropské unie. Zmiňoval, že by to mohla být také podpora ekonomického sbližování západní a východní části Evropské unie. Mohlo by to přispět k větší tuzemské podpoře evropské integrace a Evropské unie jako takové?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

Nejsem si jistý, že problém disproporce mezi západní a východní částí Evropy je teď tím hlavním problémem, který Evropa řeší. Musím ale obecně říci, že jestli u něčeho mohu nebýt příliš negativní, tak je to právě oblast zahraniční politiky této vlády. Na druhou stranu bych s ohledem na to, co se teď děje ve světě nebo v Evropě, ať už jsou to teroristické útoky, odchod Velké Británie nebo pocit veřejnosti ve většině zemí Evropské unie, že Evropa se jim vzdaluje a mají problémy se identifikovat s Evropskou unií, čekal nějaký daleko razantnější nebo propracovanější plán, s čím bude česká vláda jezdit na rady nebo na summity, a co bude požadovat od všech partnerů, a co konkrétnějšího bude navrhovat.

Moderátor

Koneckonců leccos už dříve zaznělo od státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy. Jedna pracovní skupina, která vyjednává požadavky České republiky pro vyjednávání s Velkou Británií i pro budoucí podobu Evropské unie. TOP 09 se zúčastní těch vyjednávání, té nabídky pracovní skupiny?

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda /TOP 09/

My jsme tuto nabídku přijali a uvítali jsme to. První setkání se uskuteční až začátkem září, takže zatím jsme mimo debatu. Teď jednají s ostatními partnery, jako jsou odbory a zaměstnavatelé. Jednají spíše o tom, s čím by měla česká vláda přijíždět do Bruselu pro vyjednávání odchodu Velké Británie z Evropské unie. K té budoucí podobě, jak by Evropská unie měla vypadat, přizvali právě i opozici. To se bude odehrávat ale až po prázdninách. 

zdroj: ČT24, 29. 7. 2016

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme