Ženíšek: Prezidentovi vadí důraz na lidská práva

4. 4. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů diskuze s prvním místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Moderátorka

Čínský prezident a generální tajemník ústředního výboru komunistické strany Číny Si Ťin-pching je už pryč a zůstala po něm otázka: Mění Česká republika svojí zahraniční a bezpečnostní politiku?

Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09

Myslím si, že do jisté míry ano. Zejména z toho důvodu, že nevíme, kdo tu zahraniční politiku dělá. Podle ústavy to má být vláda. Když si poslechnu výborný projev, který řekl pan předseda vlády včera v USA - takový jsem od něj nikdy neslyšel, očekával bych ale, že například zdůraznění transatlantické vazby přijde ihned po šílených výrocích prezidenta Zemana. Stejně tak nevím, jestli zahraniční politiku nedělá několik málo lobbistů, kteří z toho mají profit a uspořádali teatrální akci, které jsme byli svědky o Velikonocích. Vláda to rozhodně není. Obávám se toho, že přestože existuje koncepce zahraniční politiky, na kterou se odkazuje vláda, premiér nebo ministr zahraničí, v důsledcích konání pana prezidenta, došlo ke změně.

Moderátorka

„Nedávno jsem přijal čínského ministra zahraničí, kterému jsem řekl dost otevřeně všechno, co si myslím, ve věci Tibetu, Tchaj-wanu, politických vězňů v Číně. V politice lze říci leccos, když to člověk řekne diplomaticky zdvořilou formou. Čínská lidová republika si člověka, který se jí nebojí a dovede jí říct, co si myslí váží více než toho, kdo se z ekonomických důvodů škrtá jednotlivé věci ze svých přípitků.“ Pánové, toto řekl Václav Havel pro Washington Post 9. května 1996. Chybí vám to u současného prezidenta, pane Ženíšku?

Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09

Pochopitelně. Nemám nic proti samotné návštěvě nebo přijetí prezidenta Čínské lidové republiky. Když to ale vezmu v kontextu toho, co říká pan prezident a v kontextu toho, co je cílem prezidenta, jeho výroky pak ospravedlňují jeho konání. Akcent na lidská práva je něco, co mu vadí. Stejně tak si vzpomeňme, jaký byl první návrh koncepce zahraniční politiky této vlády. Tam lidská práva a odkaz na tradici Václava Havla nebyly vůbec zmíněny. Považuji to za něco špatného. Když se poukazuje na to, že návštěva byla normální, a že i ve Velké Británii se čínskému prezidentovi dostalo velkému nebo okázalému přijetí, tak vždycky dodávám: vzpomeňme si, jestli někdy britská královna nebo britský premiér říkal do čínských médií to, co říkal náš prezident. V kontextu toho, jak se prezident chová, že si jmenuje vládu bez důvěry, že má na hradě lidi, kteří nemají bezpečnostní prověrku, že se vysmívá vládě, mám obavy. Myslím si, že je to cílené. Aby smazal odkaz Václava Havla. Nechci říkat, že je to něco naprosto zásadního, ale je to něco, čím jsme jako Česká republika byli zajímaví. Co teď nabízíme oproti Maďarům nebo oproti Slovákům? Byla to určitá značka, kterou jsme tady budovali. Všichni nás tak vnímali.

Moderátorka

Pane Ženíšku, byl ten delete politiky Václava Havla definitivní, nebo to alespoň částečně napravil Bohuslav Sobotka ve Washingtonu, když ujistil západní spojence o naší loajalitě.

Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09

Myslím si, že je ‚delete‘ neboli vymazání cílené. Byly pokusy ze strany vlády odstranit lidsko-právní rovinu i v první verzi koncepce zahraniční politiky. Mám skutečně radost z toho, co pak řekl premiér dva dny po té návštěvě. Trochu si ale kladu otázku, proč to říká ve Spojených státech. Proč to neříká v České republice? Tahle dichotomie, kdy bude premiér na jedné straně nechávat pana prezidenta, aby si dělal, co chce, a pak ujišťovat naše spojence, že tomu tak není, bude asi pokračovat. Nějaký zásadní postoj od něj nebo od vlády neočekávám.

Moderátorka

Politolog Jiří Pehe říká, že jsou dvě možnosti. Jeden tábor tvrdí, že jsou to jen takové zemanovské třesky plesky, které stejně naši spojenci neberou vážně. Ten druhý tábor naopak říká, že to může být bráno jako tichý souhlas vlády se Zemanovým předefinováním naší zahraničně politické orientace. Lze to tu návštěvu a tyto výroky?

Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09

Myslím si, že pana prezidenta v západní sféře nebere vážně už asi nikdo. Proto je taky ta jeho aktivita spíše na Východ. K nám jezdí spíše prezidenti ze střední Asie, z Číny, nežli někdo ze Západu. Na druhou stranu nemám nic proti pragmatickému přístupu. Respektuji, že Čína je mocností v ekonomickém slova smyslu. Pořád ale nechápu, proč bychom se měli vzdát tradice, která tady byla. Proč si myslíme, že to ovlivní investice? Pokud je byznys nebo investice dobrá, najde si svého zákazníka. Ukazují to i statistiky. Ještě se ukazuje, že se odkláníme od tradičního modelu České zahraniční politiky, ale navíc že jdeme ještě dál. Snažíme se daleko více. Omlouvám se posluchačům, ale snažíme se o nějaký rektální alpinismus. Skutečně mi z toho nebylo dobře, když jsem to viděl. Vadilo mi, že vláda často říká: zaplať pánbůh, že ministr Zaorálek, zaplať pánbůh, že premiér Sobotka. Jsem trochu příkřejší. Vadí mi to, vím, že vláda může dělat daleko víc. Vláda je zodpovědná za zahraniční politiku, vláda schvaluje prezidentovi jeho cesty, vláda schvaluje celou řadu věcí. Takže vymlouvat se, že je to teď prezidentovo, my si děláme svoje, a pak ve Spojených státech říkáme, jako si co myslíme, se mi zdá velmi alibistické.

Moderátorka

Lze podle vás obvinit Miloše Zemana z velezrady?

Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09

Myslím si, že je to nereálné. Z čistě pragmatického hlediska ta žaloba nemá smysl. O něco podobného jsem se pokoušel. Ty hlasy ale nejsou ani v Senátu, ani v Poslanecké sněmovně.

Moderátorka

Hraje čínská návštěva, tak jak proběhla, do karet Kremlu? Je například důležité, jak o návštěvě čínského prezidenta referují ruská média, pane Ženíšku?

Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09

Určitě. Je to pochopitelné, stačí se podívat. Přestože ne každý čte některé ruské servery, Kreml toho využil dostatečně. Zeman je tam pravidelně uváděn jako ostrůvek v Evropské unii, který je konečně suverénní a nezávislý jak na Evropské unii, tak i na spojencích jako jsou Spojené státy americké. Je to informace, která se tam objevuje každý týden. Profil našeho prezidenta je tam přesně takový. Pak není divu, že prezident Zeman je v uvozovkách, trojským koněm.  Na kterého Kreml spoléhá, že bude tím, kdo bude upozorňovat na to, že ruské sankce by měly být zmírněny.

zdroj: ČRo Plus, 1. 4. 2016

Osobnosti: Marek Ženíšek