Ženíšek: Prezident mezi lidmi povzbuzuje obavy

5. 1. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Pozvání přijal 1. místopředseda TOP 09, poslanec Marek Ženíšek. Dobrý den.

Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Pane Ženíšku, která pasáž Vás v tom rozhovoru zaujala nejvíc?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Nejvíc jsem se zamyslel nad teorií pana prezidenta o tom, že strůjcem všeho zlého je Muslimské bratrstvo. Nechci nikterak zpochybňovat zlo, které páchá tato organizace, ale že by za problémy například Řecka s hlídáním schengenské hranice mohlo Muslimské bratrstvo, je šílená úvaha, které nevěří ani sám pan prezident.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Pane Ženíšku, můžeme se na to opravdu dívat, jako se na to dívá český prezident, že příchod velkého množství žadatelů o azyl do Evropy je organizovaná věc, za kterou stojí desítky tisíc lidí vedené Muslimským bratrstvem? Myslíte si to taky?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Tento názor nesdílím. Ve vší úctě k panu prezidentovi, nevím, kde tyto informace bere, pokud je má, tak ať řekne i jiné zdroje, než jak uvedl, že se o tom bavil s korunním princem Spojených arabských emirátů. Kdyby to byla pravda, tak znovu opakuji, copak nějaký organizovaný zločin umí zařídit, aby nebyly kontrolovány hranice v takové míře, v jaké jsou? Aby kancléřka Merkelová pozvala v loňském roce uprchlíky do Německa? To je velmi černobílé vidění celé situace. Je to opět příklad toho, že pan prezident nahlíží na celou problematiku jakoby z výšky Pražského hradu. Nenabízí nějakou další fundovanou analýzu, vizi co s tím. Mně jeho přednes v rozhovoru na ČRo plus nikterak neuchvátil. Byly to informace, které jsme slyšeli několikrát do roka. Nebylo tam nic nového.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Myslíte si, že by politici měli zvednout některou z karet, které dnes vyložil Miloš Zeman, nebo by se měli více a častěji vydávat do regionů?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/

Souhlasím s tím, že obava ve společnosti je obrovská. Nehledě na to, jestli je oprávněná či nikoliv. Zkrátka ta obava je. Na druhou stranu je to v přímém rozporu s tím, co pan prezident lidem říká. Byl bych velmi rád, kdyby pan premiér nebo ministr zahraničí daleko více komunikovali, protože si myslím, že na evropské úrovni se začínají určité věci dávat do pohybu, byť velmi pomalu. Ale obávám se, že to co říká pan prezident lidem, když se s nimi stýká, je pravý opak. Je to spíše povzbuzování obavy, nežli nastínění nějaké vize nebo řešení.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Mluvila jsem s poslancem za TOP 09 Markem Ženíškem. Děkuji a na shledanou.

Na shledanou.

zdroj: ČRo Plus, 4. 1. 2015