Ženíšek: Potřebujeme jednotnou Evropu

18. 2. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů diskuze s 1. místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

David BOREK, moderátor

Maďarský premiér Viktor Orbán je na návštěvě v Rusku. Na úvod setkání s ruským prezidentem Putinem vyzval ke zlepšení vztahů Evropy s Ruskem. Podle maďarské tiskové agentury také šéfovi Kremlu poděkoval za zájem o udržení přátelství obou zemí. Nejenom o Maďarsku a nejenom o maďarsko-ruské ose si budeme povídat teď. Pane Ženíšku, Viktor Orbán je předákem strany Fidesz, která je v Evropském parlamentu součástí a vůbec na evropské politické scéně součástí Evropské lidové strany stejně jako TOP 09. Identický zájem TOP 09 a Viktora Orbána?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany a poslaneckého klubu, expert na zahraniční politiku /TOP 09/

Určitě ne. Nemohu mít radost z jeho návštěvy v Moskvě. Viktor Orbán se dlouhodobě chová jako solitér. Vnímám jako zjevný důkaz toho, že tady někdo v přímém přenosu podkopává Ukrajinu jako takovou, když ji její soused takhle hodí přes palubu. Na druhou stranu jde o důkaz toho, že Evropa není jednotná a ještě asi nějakou dobu nebude. Jediný, kdo z toho může mít radost, je právě Vladimir Putin a Ruská federace.

David BOREK, moderátor

Mimochodem, není to poprvé, co slyšíme a nejenom od vás, pane Ženíšku, tu tezi, že volba je buď Brusel, anebo Moskva, proč? Proč tomu věřit této tezi? Takto jednoduché to snad není.

Je to nadmíru jednoduché právě v těchto okamžicích. Pokud se podíváme do historie střední Evropy, tak i z geopolitických důvodů není na výběr. Neříkám, že v Bruselu je všechno, s čím souhlasím, ale pokud si mám vybrat, tak chci raději věci v Bruselu opravit a chci mít jednotnou silnou Evropu. Proti tomu stojí Ruská federace se svými ambicemi, se svojí nevyzpytatelností a s tím, co prováděla minulý rok Ukrajině.

David BOREK, moderátor

Pane Ženíšku, dokážete si reálně představit, že Rusko, jak říká, nikdy nevrátí Krym, a tudíž že nikdy nebudou zrušeny sankce? A teď, prosím, nemluvte, co by mělo být, ale co bude. Ptám se vás jako i zevnitř znalce evropské politiky.

Domnívám se, že v tuto chvíli sankce nemohou být zrušeny. Nemohou být zrušeny ani za půl roku, protože ty sankce byly za něco uvaleny.

David BOREK, moderátor

Proto se ptám, jestli se Evropská unie nedostala vlastně sama do pasti, možná i Rusko do pasti, ale každopádně, že výstup, exit z těchto sankcí bude velice těžký a někdo při něm ztratí tvář a hodně.

Nerozumím tomu důvodu, proč by se měla Evropa takto chovat. Sankce, které jsou uvaleny, Evropu nepoškozují. Evropa ekonomicky roste. Sankce poškozují Rusko. Ten, kdo teď drží černého Petra, respektive, na jehož straně je míč, je Ruská federace. Divím se, když někdo radí Ukrajině, jaký má v mezinárodním prostředí zaujmout svůj postoj, a divím se výzvám, že máme respektovat ambice Ruska. Znamená to tedy podle KSČM, že máme respektovat, a rád bych to skutečně slyšel, že Rusko zabralo Krym, Evropa se omluví a řekne dobře, respektujeme to?

zdroj: Události, komentáře, ČT24, 17. 2. 2016

Osobnosti: