Ženíšek: Poklony Číně ponižují české občany

20. 10. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů diskuze s prvním místopředsedou TOP  09 Markem Ženíškem)

Daniel TAKÁČ, moderátor

Zbytečné, nedůstojné a ponižující. Těmito slovy někteří politici a akademici reagují na společné prohlášení prezidenta, předsedů obou komor parlamentů a premiéra ohledně setkání ministra kultury s dalajlámou. Premiér trvá na tom, že prohlášení plně odpovídá pozici vlády. Co říkáte tomu, že mluvčí prezidenta řekl, aby ministr kultury opustil vládu?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany a poslaneckého klubu /TOP 09/

Po těchto výrocích, které ani nestojí za komentář, až dneska zjišťujeme, co pan prezident vlastně myslel, když při návštěvě v Číně řekl, že se jede do Číny učit stabilizovat společnost. Tohle je pouze jeden z dalších aktů. Například požadavek, aby ministr, který se sejde například s dalajlámou, opustil vládu.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pane Ženíšku, vy máte jasno v tom, kdo je vláda, kdo je opozice? Kdo je komu opozicí a jak je to se zahraniční politikou České republiky?

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany a poslaneckého klubu /TOP 09/

Možná je škoda, že tady není zástupce nejsilnější strany ve vládě - ČSSD. Překvapuje mě postoj některých členů vlády. Reakce je dle mého názoru naprosto neadekvátní. Souhlasím, že prohlášení čtyř nejvýše postavených ústavních činitelů je ponižující pro Českou republiku. V polistopadové historii je to poprvé, kdy se takto klaníme nějakému nedemokratickému režimu, aniž by byl nějaký důvod. Nesdílím ani stanovisko předsedy KDU-ČSL, který měl pocit, že musí hned české veřejnosti nebo čínské ambasádě sdělit, že jeho setkání, bylo čistě soukromé, že tam nebyl jako ministr nebo vicepremiér. Spíš bychom se měli ptát, co je podstatou toho strategického partnerství? Dneska víme, že se nikdo z vlády nesmí setkat s dalajlámou. Co je další podstatou toho, co slíbil pan prezident Zeman, co slíbil pan premiér? Znamená to, že nikdo z čelných představitelů se už nikdy nesmí setkat s nějakým politickým disidentem třeba Číny? Že to Číně bude vadit a my budeme většími lokaji?  Myslíte si, pane Kmoníčku jako zkušený diplomat, že když se setkal americký prezident s dalajlámou, tak hned musel vysvětlovat, že se s ním schází jako soukromá osoba a nikoliv jako prezident?

Hynek KMONÍČEK, ředitel zahraničního odboru, Kancelář prezidenta republiky

Nikoliv, nikoliv.

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany a poslaneckého klubu /TOP 09/

Vždyť je to úsměvné. Tady přece vůbec nejde o prohlášení jako takové. Nikdo přece nezpochybňuje celistvost Číny, ani dalajláma ji nezpochybňuje. Tady jde o způsob, jakým se k tomu tito čtyři představitelé českého státu postavili.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Měla by se Česká republika ohradit proti prohlášení čínského ministerstva zahraničí: "Důrazně se stavíme proti tomu, aby úřední osoby kterékoliv země s dalajlámou vstupovaly do jakéhokoliv, do jakékoliv formy kontaktu." Oficiální prohlášení přeložené pro Aktuálně.cz čínskou ambasádou.

Marek ŽENÍŠEK, 1. místopředseda strany a poslaneckého klubu /TOP 09/

Pochopitelně ano, ale neumím si to v praxi představit. Vždyť vláda v čele s panem premiérem splnila všechno, co Čína v tomto prohlášení chce. Neumím si představit, že po tom, co udělala toto prohlášení, by po vládě někdo požadoval, aby dala naprosto servilně vzkaz čínské ambasádě - my splníme to, přesně co chcete. Jak by se po tom vláda mohla ohrazovat? Vůči čemu? Vůči sama sobě?

zdroj: Události, komentáře, ČT24, 20. 10. 2016

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme