Ženíšek: Nikdo nepředpokládal, že nám bude osoba Václava Havla tolik chybět

22. 12. 2014

Praha - Místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek vzpomíná na prvního českého prezidenta Václava Havla, od jehož smrti včera uplynuly tři roky, s respektem i pocitem trapnosti. V krátkém rozhovoru pro EuroZprávy.cz tvrdí, že Havel stále vadí lidem, kteří ztrapňují sami sebe i nás v očích jiných zemí, a prozradil, proč do něj lidé od času "kopou".

Od smrti Václava Havla uplynuly tři roky. Jak na něj po této době vzpomínáte?

Byť se dalo mnohé očekávat, tak asi nikdo nepředpokládal, jak moc nám bude osoba Václava Havla už po třech letech tak moc chybět. Vzpomínám na něj s úctou a s velkým respektem, bohužel ale také i s pocitem trapnosti toho, jak si jeho odkazu neumíme tady doma příliš vážit!

Proměnilo se podle Vás během posledních tří let vnímání jeho osoby ze strany veřejnosti?

Myslím, že ne. Jsou pořád tací, kteří relativizují jeho snahu upozorňovat na nedodržování lidských práv ve světě a zkrátka vůbec jim vadí, že nás tím, jak byl respektován ve světě, usnadnil cestu do demokratického a svobodného světa a do západnich struktur.

Je pravda, že Havla si více váží lidé v zahraničí než u nás. Co za tím podle Vás je?

No, především to, co jsem již zmínil. Zkrátka některým lidem ta změna, se kterou je spojován Václav Havel vadila, vadí a asi i vadit bude. A pak je to určitý pocit samozřejmnosti u velké části obyvatel. Zkrátka to, že jsme mohli mít prezidenta jakym byl Václav Havel nebylo vubec samozřejme. Ostatně oba dva jeho nástupci potvrdili a potvrzují, že jeho působení bylo vyjímečné.

Spousta lidí na Havla vzpomíná s úctou, jiní mu nemohou přijít na jméno. Čím je podle Vás způsoben tento názorový rozkol?

Musel bych se opakovat. Václav Havel a jeho myšlenky mnohým stále zkrátka vadí a domnívají se, že je načase se od tzv. havlismu odpoutat a přitom přicházejí s myšlenkami, které spíše ztrapňují je samotné i nás všechny především pak v očích našich zahraničních partnerů. A pak je mnoho dalších, kteří když zjistli, že nikdy nemohou sahat Václavu Havlovi ani po paty, tak ten svůj komplex řeší tím, že si do něj čas od času kopnou.

Jak hodnotíte osobu Havla v roli českého prezidenta?

Především si ho vážím proto, že po více jak ctyriceti lezech vrátil prezidentskému úřadu důvěryhodnost a váženost. To taky není samozřejmost a málo, když se podíváme na prezidenta, který je dnes a na prezidenty, kteří byli před ním.

Za co si Havla nejvíce vážíte?

I Díky němu nas jako relativně malý stát s deseti miliony obyvatel znají trochu více ve světě.

A naopak, co mu nikdy neodpustíte?

Já odpouštím docela rád, takže asi nic :-)

EuroZprávy.cz, 21. 12. 2014

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme