Ženíšek: Klasické diplomatické řešení nepřineslo na Ukrajině žádné výsledky

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem

1. 9. 2014

Tento pořad si můžete pustit ZDE.

Jan Bumba, redaktor
Jak by se v této situaci měla zachovat ČR? Jak zásadně se podle vás mění pohled na ukrajinskou situaci poté, co NATO zveřejnilo záběry ruských bojových jednotek a uvedlo, že na Ukrajině operuje nejméně tisíc ruských vojáků. Podle vás se tento konflikt nezměnil, tedy nepřešel do další fáze poté, co už nemusíme mít pochybnosti o tom, že tam opravdu působí ruští vojáci?

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
Předně, já se domnívám, že ta informace vychází z relevantních zdrojů. Nejedná se pouze o informace NATO, jedná se i o informace z jiných společností. Myslím, že ty kroky ze strany Ruské federace byly potvrzeny i přímo z Ruska od některých lidí. Ale pro mě osobně to není tou dělící čárou, protože zkrátka pořád, a s tím se asi neshodnu s kolegy od komunistů, ten konflikt vnímám jako celistvý a pamatuji si na obsazení Krymu. Takže debata o tom, zdali skutečně existuje armáda Ruské federace na území Ukrajiny, nebo zdali jsou to pouze ruští dobrovolníci, kterým hranice nezabránila, aby přešli na území Ukrajiny, není pro mě v tuto chvíli relevantní.

Jan Bumba, redaktor
Jak byste pane Ženíšku nazval tuto situaci? Je to ruská agrese, nebo občanská válka?

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
Já věřím těm informacím, které uvádělo NATO, pro mě je to invaze ze strany Ruské federace, která ale začala již obsazením Krymu. Takže pro mě není v současné chvíli podstatné, zdali mají na sobě uniformy, nebo zdali jsou to pouze dobrovolníci, nebo nějací najatí dobrovolníci, kteří přešli hranici Ruska na Ukrajinu.

Jan Bumba, redaktor
Může za krizi na Ukrajině expanzivní politika Spojených států amerických, jak zaznívá od komunistů?

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
Já musím tuto tezi rozhodně odmítnout a myslím si, že pan prezident Putin musí být velmi rád, že má v České republice takové poslance, jako je kolega Černý. Za násilí na Ukrajině je jednoznačně odpovědné Rusko. Kdyby Rusko neintervenovalo a hlídalo svoji hranici, tak už je dávno po válce. To si troufnu tvrdit, že tak to zkrátka je. A myslím si, že nejen včerejší události, které, jak připomínám, se odehrály pouhé dva dny po jednání v Minsku, tak dokázaly, že představa, že se lze s Putinem domluvit po dobrém, je naprosto lichá. Jedná se o další příklad toho, kdy Ruská federace opakovaně dokazuje, že mezinárodní právo je pro ni naprosto nezavazující. Proto musí přijít další kroky, a já plně souhlasím s tím, co řekli prezident Obama a Angela Merkelová. Sobotní evropský summit se musí zabývat dalším postupem rozšíření sankcí směřujících na Ruskou federaci. 

Jan Bumba, redaktor
Ale pane Ženíšku, Alexandr Černý tvrdí, že všechno je následkem mnohem dřívějších událostí, a že zásadní pro tento vývoj bylo rozšiřování Severoatlantické aliance na východ, že to je ta chyba 

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
Já nezpochybňuji, že to mohlo být pohnutkou Vladimira Putina, ale to ho přeci neospravedlňuje k tomu, aby porušil mezinárodní právo.  Buďto se pohybujeme v nějakém rámci mezinárodního práva a pak neplatí, že si zkrátka vezmu kus jiné země a přijedu tam se svými dalšími vojáky a dělám, že se nic nestalo. Já nezpochybňuji pohnutky Vladimira Putina, to může mít pan poslanec Černý pravdu, ale rozhodně to neospravedlňuje k tomu, aby bylo porušováno mezinárodní právo.

Jan Bumba, redaktor
Jak by se za této situace měla zachovat Česká republika? 

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
V tuto chvíli sankce nejsou koncepčním řešením. Sankce jsou zkrátka mezistupněm. Myslím si, že se shodneme na tom, že nikdo nechce válečný konflikt, to by byla tragédie pro celou Evropu i pro celý svět. Stejně tak se ale shodneme, že klasické diplomatické řešení, po kterém každý volá, zkrátka za poslední půlrok selhalo a nepřineslo žádné výsledky. Dalším krokem i v běžné diplomacii jsou potom sankce. Je první kolo, druhé kolo, třetí... Evropa na to musí být připravena z jednoho prostého důvodu, protože jiné řešení nemáme. Já si rád poslechnu to jiné řešení.

Jan Bumba, redaktor
Já vám děkuji, hezký den. 

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
Také děkuji.

Jan Bumba

ČRo Plus, 29. 8. 2014, pořad: Ranní Plus

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme