Volební kalkulačka pro evropské volby poradí, koho volit

Rozhodnout se, koho volit v květnových evropských volbách, lidem od středy znovu pomůže volební kalkulačka. Internetový test porovnávající odpovědi lidí s názory politických stran a kandidátů se stal pevnou součástí voleb a vzhledem k počtu uživatelů má stále větší vliv na výsledky hlasování.

24. 4. 2014

Kalkulačka: Shodujete se s názory TOP 09?

Sdružení KohoVolit.eu připravilo pro evropské volby dvě volební kalkulačky. "V první z nich si voliči mohou vyzkoušet třicet skutečných hlasování z uplynulého funkčního období Evropského parlamentu. Následně se dozví, jak se s nimi shodují čeští i zahraniční europoslanci," řekl zakladatel sdružení Michal Škop.

Člověk si tak na chvíli zahraje na europoslance. Odpoví si například na otázku, zda by mělo Chorvatsko vstoupit do Evropské unie nebo jestli má být zavedena daň z finančních transakcí. "Vzhledem k tomu, že spousta europoslanců kandiduje znovu, může tento test pomoci v rozhodování, koho volit," řekl Škop.

Druhou kalkulačkou je názorový test, který porovnává odpovědi uživatele a všech politických stran, které v letošních evropských volbách kandidují. "Obsahuje třicet otázek o důležitých tématech, jimiž se nově zvolení poslanci budou zabývat," vysvětlil Škop.

Tvůrci volební kalkulačky, která je součástí celoevropské sítě, posílají všem kandidujícím stranám stejné otázky. Zda odpoví, je na stranách samotných. Podle Michala Škopa odpovědi přislíbily všechny strany. Přesto nepředpokládá, že se tak stane. "Důležité ale je, že z parlamentních stran už odpověděli všichni až na hnutí Úsvit, ale i od nich čekáme zprávu v nejbližší době," řekl Kamil Gregor, analytik a tiskový mluvčí sdružení KohoVolit.eu.

Na základě odpovědí stran lze za nejvíce proevropské považovat ČSSD, ANO a Stranu zelených. Naopak jako největší euroskeptici se ukázaly Svobodní, DSSS a Věci veřejné.

Loni volební kalkulačku použilo více než dva miliony lidí. Před sněmovními volbami se s ní poradilo téměř milion lidí, před prezidentskými ještě o dvě stě tisíc víc. Výzkumy ukazují, že až 25 procent uživatelů se výsledky kalkulačky řídí a hlasuje pro stranu nebo kandidáta s největší shodou.

Gregor předpokládá, že kalkulačka před evropskými volbami nedosáhne milionu uživatelů, jako tomu bylo v obou loňských volbách. "Důležitost voleb je jedním z nejvlivnějších faktorů počtu uživatelů volební kalkulačky. Letošní účast vidím mezi čtvrt a půl milionem," řekl analytik.

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční 23. a 24. května. 

Barbora Valášková

iDNES.cz, 23. 4. 2014, rubrika: Zprávy

Štítky
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme