Vize 2030 je o odpovědnosti vůči budoucím generacím

13. 4. 2017

Už jsem vás zažil v kampani TOP 09 jako pankáče v prezidentských volbách, jako Jamese Bonda i jako kuřáka dýmky. Čím budete letos?

Na dýmku se cítím i nadále. Já už budu kandidovat jen na poslance, už ne na prezidenta a žádné kousky už vyvádět nebudu.

Všude slyším, že Miloš Zeman má volby vyhrané a je neporazitelný. Co vy na to?

Každý člověk je porazitelný. Každý jednou na to doplatí. Víte, já jsem starý lesník a viděl jsem lesy v Evropě, Americe, v Asii, a nikde jsem neviděl strom, který by rostl až do nebe.

Co byste jako účastník minulé prezidentské volby poradil Zemanovu protikandidátovi v druhém kole?

Musí si obstarat hroší kůži, poněvadž zažije útoky ze všech stran, pomluvy, lži, všechno možné. Na to si musí zvyknout on i jeho rodina. Opravdu si obstarat hroší kůži a ledový klid, to je jediné, co mohu doporučovat.

Co soudíte o konkrétních kandidátech? Je tu pan profesor Jiří Drahoš.

Pan profesor je seriózní kandidát.

A Michal Horáček?

To je veselý kandidát.

Zaznamenal jsem, že TOP 09, která neplánuje postavit vlastního kandidáta, zvažuje podpořit právě Drahoše. Jak jsou ty úvahy daleko?

To nevím. Žádné hlasování k tomu ještě nebylo. Ještě je dosti času. Osobně ho považuji za vhodného kandidáta, ale nevnucuji nikomu svůj názor.

Vy jste nedávno řekl, že prezident by měl „umět říci ne“ a „zachovat si důstojnost i před největšími mocipány tohoto světa“. Není problém, že Čechům je to jedno a volí Zemana kvůli jiným věcem?

Podívejte se, čeští voliči jsou různí. Ale já jsem jen projevil svůj názor. O tom jsem přesvědčen.

Není jedinou nadějí kandidáta proti Zemanovi, že přetáhne na svoji stranu i lidi, kteří dříve Zemana volili, ale nebyli s ním spokojeni?

Samozřejmě, a je jich dost, kteří jsou zklamáni. Vystupování pana prezidenta přece jen některé překvapilo dosti, i některé jeho způsoby a názory.

Miloš Zeman vyhlásil, že nebude chodit do televizních debat a nebude dělat kampaň. Je to od něj dobrý tah, nebo se mu to může vymstít?

Myslím, že správně odhadl, že kdyby vystoupil v mnoha diskusích, že by mu to škodilo. On to chce prostě dělat z majestátu Pražského hradu.

Někdo by jej mohl při té diskusi nachytat na švestkách?

Vy jste to tak vyjádřil. Česká země je plná švestkových sadů. Všude je nějaká švestka.

Přejdu k sněmovním volbám. Jaký bude program lídra pražské kandidátky TOP 09 Karla Schwarzenberga? Co lidem slíbíte?

Já nebudu moc slibovat. Já jsem velký odpůrce velikého slibování. Potom to dotyčný nedodržuje a to je blbá situace. Já budu argumentovat své názory a buď s tím budou srozuměni, nebo ne.

Od strany jako takové se ale sliby čekají. Mám trochu pocit, že TOP 09 měla v posledních měsících v programu hlavně říkat, že „Andrej Babiš je hrozba“. Nebo ne?

To je mylný dojem. Hlavní je, že jsme představili Vizi 2030, tedy střednědobý výhled, jak by mohla vypadat republika v roce 2030. My nepovažujeme za správné kombinace, které v sobě pan ministr financí spojuje. Podívejte se, já jsem byl sám pětatřicet let života zemědělec. Po celé Evropě od 1. světové války je zemědělství závislé na dotacích, regulacích a subvencích. S tím jsem také hospodařil. A ty, jak známo, rozdává ministerstvo financí. A když největší zemědělec republiky rozdává zároveň tyto dotace, tak je to nepřijatelný stav.

Jak si vlastně coby jeden z nejzkušenějších politiků vysvětlujete úspěch ANO? Chtějí fakt lidé stát řídit jako firmu?

To je kombinace různých věcí. Bezesporu to Andrej Babiš dělá velice šikovně. Vůbec to nepopírám. Tvrdí, že je nepolitik, i když už je několik let v politice, a lidé mu to pořád žerou. Tvrdí, že všeci kradnú, jenom on ne, což je také pozoruhodné tvrzení. S těmito docela primitivními věcmi má velký úspěch. A k tomu je tu víra česká v toho velkého podnikatele, který už nepotřebuje krást, což je jedna z mnoha milých představ v této zemi. Já jsem znal i větší podnikatele, než je pan Babiš. A nikdy jsem nepotkal nikoho, kdo by řekl: „Mám dost.“

Ve vaší Vizi 2030, kapitole zdravotnictví, se píše, že ve zdravotnictví je málo peněz a lidé by si jednou měli dobrovolně připlácet za nadstandardy. Tohle už ale chtěl váš ministr Leoš Heger, když jste byli ve vládě. Ale lidé na to tehdy moc neslyšeli?

To už tehdy byly správné myšlenky. Že nebyly populární, to je jiná věc. Prostě svět se mění a jako každý, kdo chce mít za dvacet třicet let pořádný důchod, tak je na čase, aby si připlácel soukromé důchodové pojištění. Všechny tyto věci jsme říkali, ale nebyli jsme s tím populární, ale to nic nemění na faktu, že jsou to správné myšlenky.

Čeští voliči jsou tedy levicoví a chtějí zdravotnictví zadarmo?

To není otázka levicovosti, to je otázka rozumu. Už díky prastaré bajce o kobylce a mravenci víme, že kdo šetří na špatné doby, bude se mít pak lépe než ten, kdo rozhazuje, když ty prachy má. To se týká také dnešní vlády.

Co vy sám byste tedy vyzdvihl jako nejdůležitější věc ve Vizi 2030?

Nevyhazovat teď všechno, nýbrž šetřit, protože přijde zase čas bez konjunktury. To je samozřejmost. Víc má být také investováno do vědy a výzkumu. Je to také otázka budoucnosti našich dětí a vnoučat, jinak zůstaneme montovnou. Také jsme konzistentně proevropská strana, což také není teď u nás populární. Jsme toho názoru, že by nebylo dobře, kdyby se Evropská unie rozpadla. Kdybychom odtamtud odešli, bylo by to veliké neštěstí pro nás.

I v TOP 09 je cítit určité pnutí. Dlouholetý poslanec František Laudát už nebude kandidovat...

Je mi to velice líto, on byl velice dobrý šéf klubu.

Pan Laudát vyjádřil určitý distanc od vašich mladých, zda jejich kariéra není moc rychlá. Je opravdu Dominik Feri taková naděje? Není to jen maskot?

Uvidíme. Máme bohudík několik mladých lidí, jako je Markéta (Adamová – pozn. red.) a tak dále. Včera jsme měli diskusi kolem Vize v Plzni. Byl jsem potěšen, když jsem se podíval do hlediště a na rozdíl od mnoha jiných shromáždění tam byla valná většina mladých. Jsem rád, že jsme pro mladé zajímaví, což ovšem není záchrana. V prezidentské volbě byli mladí pro mě, jenže jsme přestárlý národ a důchodců, kteří volili Zemana, bylo více.

Letos v prosinci se dožijete významného životního jubilea – osmdesátky. Už víte, jak budete slavit? Co třeba sestavováním vlády za účasti TOP 09?

To asi, obávám se, že tak úplně nebude. Bylo by to hezké, kdyby to tak bylo. Budou asi různé oslavy na různých místech, jak to tak vidím.

Vím, že o vás natáčí televizní dokument vaše dcera Lila Morgan. Jak jste s prací daleko? Co diváci uvidí? 

Ona říká, že to předvede při oslavě v Murau. Bude to mít holka těžké. Konkurence je velká, už tu byl ten film Břetislava Rychlíka či dokument bavorského rozhlasu. 

Jakub Pokorný, reportér MF DNES

zdroj: Mladá fronta Dnes, 13. 4. 2017, str. 14

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme