V Česku dochází k plíživé privatizaci veřejné moci

3. 8. 2009 | 10:05

Rozhovor se spoluzakladatelem a členem přípravného výboru TOP 09 Miroslavem Kalouskem pro deník Právo.

* Jaký je váš názor na společné dovolené a přátelení lobbistů, podnikatelů a politiků?

Nemyslím si, že by mělo být kampaní politika TOP 09 jakkoli komentovat chování svých kolegů z jiných stran.

* Ale přece názor ohledně fotografií, co se objevily v tisku, a ohledně sledování politiků obecně máte?

Ať si každý tráví dovolenou, jak chce. Záleží na tom, jak se to líbí, či nelíbí, jeho voličům. Skutečně to nechci komentovat. Moje babička říkala: když nemůžeš o nikom říct nic hezkého, tak raději mlč. Zaráží mě ale, že někdo sleduje na zakázku kohokoli, a je jedno, že jde o politika. Zdá se, že se tady nedělá politika, ale že se vyrábějí skandály. Takto se politika dělat nemá.

* Jak se ale občané mají dozvědět o vzájemných kontaktech těchto lidí?

Co se týče těchto pánů, to je snad veřejné tajemství, to nemusí nikoho sledovat v Toskánsku.

* Nemám na mysli vztah těchto pánů, ale myslím politiků a jejich kontaktů obecně.

Ve svobodné zemi se přece může stýkat každý, s kým chce. Jestli při tom nedochází k nějakým exkluzívním výhodám pro byznys... Sám o tom nemám důkaz a komentovat to nechci.

* A když mluvíte s voliči? Neptají se vás na to?

Jsem v terénu každý den a přiznám se, že se snažím hovořit voliči o tom, co si myslím, že má ČR řešit – problém veřejných rozpočtů, ekonomické krize. Že by se mě někdo konkrétně ptal na toto téma, to jsem nezaznamenal.

* Měl jsem na mysli prorůstání vazeb…

To je jiná věc. Byl bych nerad, abychom to spojovali se snímky z Toskánska. Voliče a některé politiky trápí, že dochází postupně – dnes už není výstižné slovo korupce a boj s korupcí – v centru a v regionech k některým procesům, které bych označil jako plíživou privatizaci veřejné moci. A to je mimořádně nebezpečné, protože to ohrožuje systém sám o sobě.

* Průzkum Factum Invenio přisoudil TOP 09 s podporou Starostů přes pět procent preferencí. To není špatný start.

My jsme nezahájili kampaň, my jsme před měsícem vznikli! Vážíme si takového zájmu. Myslíme si, že máme ještě větší potenciál, ale také si uvědomujeme, že nám naši voliči nejsou připraveni odpouštět jakékoli chyby.

* Proč si myslíte, že vám tolik voličů vyjádřilo přízeň?

Odpověď je obsažena v našich programových východiscích a principech. Řekli jsme, že chceme politiku dělat na základě věcných argumentů. Nechceme se hádat a vyrábět skandály. I to je důvod, proč se mi nechtělo komentovat to, na co jste se mě ptal. Dále si myslím, že naše voliče zaujala naprostá absence populismu v našem vyjadřování. Aby se některé věci napravily, tak první podmínkou je, že se zcela otevřeně řekne pravda a nebudeme si navzájem lhát.

* Ozývají se hlasy, že TOP 09 je jen dalším pokračováním stran typu Unie svobody, ODA či možná nyní i Strany zelených. Neobáváte se, že vás také postihne „syndrom strany na jedno období“?

Nemyslím si, že jsme nějaký experiment v řadě. Je to poprvé, co je tady vědomá snaha o založení konzervativní strany, která je jasně ideově vyhraněná a která říká, že je nejvyšší čas začít dělat slušnou politiku, jako spor věcných argumentů, ne jalové hašteření. Nedomnívat se, že můj politický soupeř je nepřítel, jehož je třeba zničit. Vycházet z toho, že bojuje se stejnou společenskou odpovědností jako já.

* Mluvil jste o konzervativismu – jak se odlišuje ten váš od toho, co hlásá KDU-ČSL či ODS?

Nedomnívám se, že se jedná o konzervativní strany. KDUČSL se vydala cestou strany, která chce budovat spíš společnost rovné spotřeby. Konzervativní strana buduje společnost rovných šancí, ty dvě věci se vylučují.

* A ODS?

To je strana, kde mnozí politici mají sklon ke konzervativismu, nicméně liberálních přístupů je tam přece jenom tolik, že to určitě není strana, která by byla konzervativní. V současné chvíli, za současného stavu české politiky i žurnalistiky, obě dvě strany, které podle průzkumů soupeří o vítězství, se nemohou vzdát jisté míry populismu. Konzervativní strana se vyznačuje jeho naprostou absencí.

* Jak byste charakterizoval váš konzervativismus?

Chceme opřít svoji politiku o hodnoty, které jsou tu podstatně déle než my sami. Chceme akcentovat nejen právní stát, ale i vědomí právního státu. Chceme ji opřít o tradice, jimž můžeme říkat judaisticko-křesťanský kulturní odkaz. Židé a křesťané tomu říkají desatero, ale je to jakýsi etický kodex, jenž rozlišuje nejen to, co se nesmí, ale i to, co se nesluší. Významnou roli v našem pojetí konzervativismu hraje také slovo vlastenectví, a to nejen k zemi, ale i k obci – proto to celkem logické spojení se Starosty.

* Průzkum ukazuje, že hlasy ODS, KDU-ČSL a TOP k vládě nestačí. Šel byste s lidovci do vlády? Proti lidovcům jste se vymezoval.

Nevymezovali jsme se proti žádné straně, nejsme lidová strana číslo dvě. Ano, 25 let jsem byl v KDU, ale v okamžiku, kdy jsem měl pocit, že to, čemu jsem vždycky věřil, už nemohu hájit, protože se strana vydává jiným politickým směrem, tak jsem v žádném případě nechtěl stranu štěpit. Prostě jsem z ní odešel a spolu s jinými, převážně nečleny, i když máme celou řadu bývalých členů KDU-ČSL, se pokoušíme nabídnout voličům alternativu konzervativní politiky. Nedělejme závěr z jednoho průzkumu. Předseda strany Karel Schwarzenberg řekl, s kým si spolupráci představit umí a s kým ne. Pokud by ve Sněmovně byli jak lidovci, tak TOP a nabízelo by se politické řešení, tak nevidím důvod nespolupracovat.

* A spolupráce s ČSSD? Sdílíte Schwarzenbergův názor, že s nynějším vedením ne?

Myslím, že to předseda strany řekl jasně, a já sdílím názory svého předsedy.

Právo, 1. 8. 2009, rubrika: Zpravodajství, autor: Jan Rovenský