Tůma: Voliči chtějí pravici

Rozhovor s kandidátem na pražského primátora Zdeňkem Tůmou

27. 10. 2010

- Nebojíte se, že po vašem prohlášení, že budete jednat jen s ODS, nebudou občanští demokraté zrovna svolní ke kompromisům při tvoření koalice?

Samozřejmě můžete salámovou metodou přicházet s nějakými postupnými návrhy dohody, testovat partnera a zkoušet různé ústupky. My jsme volili tento způsob s otevřeným hledím a řekli jsme: "Vás považujeme za hlavního partnera k vyjednávání a tady je návrh dohody, který považujeme za velkorysý." Uvidíme, jaká bude reakce ODS.

- Máte stanovený nějaký termín, dokdy se má ODS vyjádřit?

Jsme dohodnuti na tom, že ODS projedná náš návrh se svými zastupiteli a s regionální radou. A příští týden se s ní opět sejdeme.

- Zprvu to vypadalo, že ODS půjde do koalice pouze s vámi. Nyní se spíše hovoř í o tom, že vás chce spolu s ČSSD vyšachovat. Jaký z toho máte pocit?

To se může stát, nejde o žádné mýty. Jsou zde tři varianty, jak to vše dopadne. Tohle je jedna z nich.

- Kdybyste skončili v opozici, byla by to pro vás prohra?

Ne. Bral bych to jako morální výhru a myslím si, že by to dlouhodobě vedlo k posílení naší strany v Praze. Celkem evidentně totiž koalice ODS a ČSSD není tím výsledkem voleb, který voliči podpořili.

- Neustále se hovoří o personálních změnách, které ve vedení radnice prosazujete...

O tom nemluvím, čtu o tom v novinách.

- Takže se s ODS shodujete na všech jménech?

To nevím, jestli se shodneme. Dokud nebudu mluvit s koaličním partnerem, tak samozřejmě nebudu nic říkat médiím. To ještě neznamená, že pro mě jsou všechna jména přijatelná.

- Jak Prahu vést, abyste se vyhnul chybám, které při volbách potopily ODS?

ODS voliči obviňují určitě z toho, že Praha není dostatečně otevřená, není transparentní. To je jen krůček od podezření, že zakázky nejsou vypisovány tak, jak mají být. To samozřejmě vedlo ke ztrátě důvěry, o kterou občanští demokraté přišli. My říkáme otevřenost, transparentnost, dobře nastavené rozhodovací procesy uvnitř Prahy. Jiné definování vztahu mezi zastupitelstvem a radou. Aby si jako nyní například zastupitelé nestěžovali, že nemají dostatek informací.

- Jaké by byly vaše první kroky ve vedení radnice?

Dohodnout si způsob práce uvnitř rady. Další věc je celá řada běžících výběrových řízení, které je potřeba rozhodnout a vyhodnotit, jestli jsou v pořádku, a pokud ne, tak hledat jiná řešení.

- Na postu primátora asi pochopitelně trváte , když jste ve volbách vyhráli...

Tak tohle je opravdu řečnická otázka.

Adam Váchal

Metro, 27. 10. 2010, Rubrika: Rozhovor, Strana: 8

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme