Tůma: ČSSD s námi koalici udělat nikdy nechtěla

Rozhovor s kandidátem na pražského primátora Zdeňkem Tůmou

29. 10. 2010

HN: Stále věříte že se stanete primátorem?

Já teď nevím, nepřisuzuji tomu žádné pravděpodobnosti. Bylo by to čisté hádání. Ano, myslím si, že pořád je tady rozumná pravděpodobnost, že dáme dohromady koalici my. Ale stejně je tady samozřejmě riziko, že bude vytvořena koalice jiná. Bez nás. To je možné, ale abych řekl, že to je 70 na 30 nebo 20 na 80, to nemůžu.

HN: Člen vašeho vyjednávacího týmu Laudát říkal, že to je 70 na 30 ve váš neprospěch.

Možná je to tím, že dělal elektrotechniku a má přece jen k těm pravděpodobnostem trochu blíž než já. To berte jako nadsázku. On chtěl říci, že riziko koalice proti nám je významné, když to přeložím z čísel pravděpodobnosti do normální lidské řeči.

HN: Jak vidíte vaše šance?

Jako dobré, ale nemohu vám říci, jestli nadpoloviční nebo ne. Já jsem u jednání která máme my s ODS a s ČSSD. Nejsem u toho, když oni jednají mezi sebou. Teď jsme dali nabídku ODS, míč je na její straně a věřím že za týden budeme o něco moudřejší.  Samozřejmě, že tlaky a motivace pro ČSSD a ODS pro společnou koalici jsou poměrně silné. ODS, pokud to dá dohromady s ČSSD, by měla primátora a nadále vládla na radnici, což je pro ni silná motivace. Tím spíš, že ti lidé se znají a my jsme pro ně neznámá. Argument pro nás naopak je, že voliči dali jasný signál, že by viděli rádi jasnou změnu. A tu budeme představovat my. Pokud to dají dohromady oni, politicky se jim to vymstí. Záleží na tom, jestli dají přednost krátkodobému zájmu, nebo dlouhodobější stabilitě.

HN: Říkáte, že voliči chtěli změnu - hlasovali proti pražské ODS, která osm let vládla na pražském magistrátě. Proč jste dali exkluzivitu k jednání ODS a ne ČSSD?

To hlasování proti dosavadní reprezentaci se vztahuje i na ČSSD. Samozřejmě na ODS více, protože byla ve vedení, ale ČSSD byla první čtyři roky ve vedení také. A poslední čtyři roky nesehrála svoji roli opozice dostatečně. Takže pokud hovoříme o nutnosti sebereflexe, tak na ODS to platí víc, ale pro ČSSD to platí také.

HN: A proč má tedy exkluzivitu ODS?

Protože vidím větší šanci na určitou sebereflexi u ODS než u ČSSD.

HN: V čem?

Je to můj pocit z toho jednání. Já vám na to neumím říct nic víc. Je to prostě pocit. Nevěřím, že ČSSD měla skutečně zájem udělat s námi koalici.

HN: A konkrétní známkou sebereflexe ODS tedy bude co? Že se s vámi dohodne?

Ne, známkou sebereflexe bude, s čím přijdou, jaké budou jejich komentáře, jaký bude jejich konkrétní návrh a jak budou dál pokračovat ve vyjednávání. Já neříkám, že ODS sebereflexi provede. Jen říkám, že je větší šance na sebereflexi u ODS než u ČSSD. Neumím to zaručit, ale vidím větší naději na smysluplnou koalici s ODS. Navíc ODS dostala větší počet hlasů než ČSSD a stále jde o pravicovou stranu.

HN: Zatím to na kdovíjakou sebereflexi nevypadá, když pražská ODS jmenovala do vyjednávacího týmu Rudolfa Blažka. O něm jste před volbami říkali, že patří mezi nepřijatelnou starou gardu.

Ne, to není pravda. My jsme takhle nikoho neoznačili, nikdy jsme neřekli žádná jména. Vždy jsem hovořil o tom, že očekávám, že ODS udělá nějakou sebereflexi. Nikdy jsem nesestavoval žádný black list a pokud vím tak to neříkal ani nikdo z TOP 09. Já stále očekávám, že k nějaké sebereflexi na straně ODS dojde, ale já jim nemůžu diktovat, jak má vypadat. Stejně jako pro mě by bylo nepřijatelné, aby mi někdo diktoval, koho mám nominovat. Buď nominace ODS do rady bude přijatelná, nebo ne. Pokud nebude, skončím v opozici. Rozhodně neakceptuji cokoli.

HN: Co neakceptujete?

Počkám na to, s čím přijde ODS a podle toho budu reagovat. Mám jistá očekávání, s čím by měla přijít ODS, ale to je něco, co je na jednání s potenciálním koaličním partnerem a ne abych předem říkal do médií, jak má vypadat složení rady. Ale nejsem schopen říct teď mantinely, záleží na tom, s čím přijdou.

HN: Jsou tam i jiné stránky, než jen personální složení?

Podstatné je, že ODS je stále pravicovou stranou. Takže je nám logicky bližší než ČSSD.

HN: Co je pravicové na programu ODS, který sliboval jízdné do 15 let zdarma, léky pro seniory až do domu?

Rozhodně tyto věci v koaliční smlouvě nenajdete. Máme programové střety s ODS i ČSSD a budeme se snažit dosáhnout nějakého kompromisu. Pro mě je například jízdné do 15 let velmi obtížně stravitelné, protože u dopravního podniku řešíme opačný problém, tedy nedostatek zdrojů na investice do MHD. A to je příklad jednoho ze střetů, který jsem se snažil vysvětlil ODS.

HN: Budete znovu otevírat kauzu Opencard?

Na Opencard byly vypracovány tři audity, které potvrzují, že je to špatně. Samozřejmě se na ní podíváme, stejně jako na všechny ostatní běžící projekty, ať už jde o čistírny odpadních vod a další. Koaliční smlouva není od toho, aby tam bylo vše, ale je potřeba to řešit. Sám jsem na to podal podnět na ÚHOS. Pro mě je důležité, co s projekty dál, nemůžu suplovat práci policie.

HN: Kdo má vlastně nyní hlavní slovo v pražské ODS při vyjednávání?

Nechci za ně mluvit, stejně jako bych nerad slyšel komentáře zvenčí, jak my fungujeme, jakou máme sílu ať už formální nebo ne. Rozložení funkcí je zřejmé, vyjednávací tým také. Jaké je neformální rozložení nevím.

HN: Naznačil jste, že záleží na funkcích a Bohuslav Svoboda žádnou nemá. Jaká je jeho pozice?

Vycházím z toho, jak se staví. Tvrdí, že má velmi silný mandát. To uvidíme podle toho s jakým výsledkem přijde. Ale nechci mluvit za pana Svobodu.

HN: Bohuslav Svoboda říkal, že by s vámi kradl koně. Ale zatím to vypadá, že důležití lidé v pražské ODS by radši kradli s někým jiným...

Uvidíme, jak to nakonec dopadne.

HN: Co by se změnilo s vaším příchodem radnici?

Věřím tomu, že bych dokázal nastavit rozhodovací procesy, zejména mezi magistrátem a radou, rozhodování by bylo transparentní a důvěryhodné. To znamená že by po pár letech na radnici lidé věřili radnici a nebyla by tam tak velká nedůvěra, která existuje nyní.

HN: Došlo by k výměně důležitých úředníků? Třeba na odboru, který má na starosti městské investice?

Někteří by zůstali, ale někteří by rozhodně museli odejít. Konkrétní teď ale nebudu.

HN: V kontextu toho co říkáte zaznívá, že dohoda ODS a ČSSD je velmi pravděpodobná.

Ta možnost je bezpochyby reálná, může tu nastat. Od začátku jsem říkal, že jsme připraveni být v opozici. Každopádně ta radnice bude fungovat jinak, ať už budeme v opozici nebo ne. Našich 26 mandátů rozhodně není opomenutelných.

HN: Považujete volby v Praze za spravedlivé? Vzhledem k tomu jak ODS rozdělila Prahu na sedm obvodů? A vyšachovala tak úplně menší strany?

Spravedlivé nejsou, bylo to nefér. Budu usilovat o to, aby se zákon změnil tak, aby Praha byla jeden volební obvod a zastupitelstvo aby nemělo šanci s volebním systémem takto účelově těsně před volbami manipulovat. Ale nyní nechť rozhodne soud na který se obrátili zelení. V každém případě - pokud budu mít sílu to prosadit, bude se v příštích volbách v Praze volit čistým poměrným systémem v jednom obvodě.

HN: Umíte si opravdu představit, že byste byl v opozici, tedy pouhým řadovým zastupitelem v Praze?

Jasně. Přece se nebudu chovat jako malý kluk, abych řekl: tak když mě nechcete, tak já prásknu dveřma. Toto riziko zde vždy bylo a já bych si odpracoval svoji práci jako opoziční zastupitel.

HN: Co byste dělal vedle toho?

Zatím jsem se vždy uživil, nikdy jsem s tím neměl problém. Tak bych si práci našel i nyní. Zatím jsem to neřešil. Nějaké obecné představy mám, určitě bych něco dělal, protože práce zastupitele mě samozřejmě neuživí.

HN: A máte tedy plán B, tedy že nebudete primátor?

Až ta situace nastane, budu zastupitelem, pak budu řešit, co budu dělat. Plán B je jednoduchý, buď to bude nějaká kombinace akademické sféry a byznysu, nebo čistě byznys. Ale byznys nesmí být v konfliktu se zastupitelem Prahy.

HN: Svoji politickou kariéru budete spojovat s TOP 09 i ve chvíli, kdybyste se stal řadovým zastupitelem?

Já jsem v padesáti letech vstoupil do politické strany a nehodlám to měnit. Ani to rozhodnutí nebylo jednoduché, ale kývnul jsem na to, neřešil jsem, jestli bych mohl kandidovat jako nestraník. Bral jsem to jako spojení se stranou a byla to pro mě výzva. Není to oportunismus a ani nejsem rozhodnutý, že budu po zbytek života dělat politiku.

HN: Mohl byste být kandidátem TOP 09 na prezidenta ve volbách 2013. Zajímalo by vás to?

Neuvažoval jsem o tom, nemám tu ambici abych v roce 2013 kandidoval na prezidenta. Je mi padesát let, připadá mi, že jsem na to příliš mladý. Co bude později, to je tak daleko, že o tom nemá cenu mluvit.

Julie Hrstková

Hospodářské noviny, 29. 10. 2010, Rubrika: Rozhovor, Strana: 11

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme