TOP 09 nepodpořila státní rozpočet

7. 12. 2016

Kdyby dnes do Poslanecké sněmovny přišel nestranný rozpočtář z druhé části zeměkoule, který by byl zcela nepoučen o politických poměrech v České republice a zběžně by pohlédl na průběžné saldo roku 2016 a saldo na rok 2017, určitě by ho napadlo, že vláda České republiky v příštím roce očekává nějakou významnou environmentální katastrofu, válečný konflikt, popřípadě selhání bankovního systému.

Těžko hledat jiné racionální důvody, kterými by se dal zdůvodnit tolik vychvalovaný přebytek z listopadu tohoto roku a plánovaný deficit pro rok příští. I přes to, že vláda předpokládá hospodářský růst a příjmy do státního rozpočtu vyšší v příštím roce než v roce letošním. Není důvod, proč takto dramaticky navyšovat celkovou úroveň výdajů. Vláda ale dokonce zvýšila předpokládané výdajové limity na příští rok o 30 miliard korun. Navíc, tyto výdaje hodlá schválit, aniž bychom opravdu tušili proč. Žádný racionální důvod totiž není. Slyšíme od vlády, že důvodem jsou investice, že potřebujeme peníze na bezpečnost, vzdělání, vědu a výzkum. Když se však podíváme, proč vláda potřebuje deficitní financování, tak ty nejmasivněji rostoucí položky nejsou věda a výzkum, nejsou to investice, ale jsou to především objemy platů na neuvěřitelných 30 tisíc nových státních zaměstnanců, z nichž tisíce jsou noví úředníci. Dále jsou to sociální dávky a neinvestiční dotace vybraným podnikatelským skupinám. Takže všichni obyvatelé v České republice, dokonce i ti, kteří dnes zavírají své restaurace kvůli již neúnosné represi a regulaci, přispějí těmto vybraným podnikatelským skupinám. Ano, to jsou nejrychleji rostoucí položky, to jsou skutečné priority vládního rozpočtu. Na to potřebujeme takový deficit.

Pan ministr financí řekl, že rozpočet na příští rok je z mnoha hledisek průlomový. Ano, z mého pohledu skutečně průlomový je. Ještě nikdy se od roku 1990 nestalo, že by vláda zcela otevřeně a jednoznačně navyšovala počty svých zaměstnanců tak razantně a rychle jako tato vláda. Všechny vlády se v minulosti alespoň snažily říkat, že se snaží o úspornou státní správu a úsporný stát v oblasti mezd. Vy jste dokázali tu „armádu" lidí placených státem rozšířit o 30 tisíc. Občan se pak musí logicky zeptat: Co se tedy zlepšilo...?

Jestliže jste přijali do zaměstnání 30 tisíc nových státních zaměstnanců, tak zlepšila se tím úroveň státní správy? Opravdu občan cítí, že je obsluhován ochotněji, rychleji, efektivněji? A nebo je jenom více šikanován? Říkáte, že bylo potřeba přijmout tisíce učitelů. Dobrá, bylo to vaše rozhodnutí a vaše rozpočtová priorita. Opravdu je to však vyváženo zvýšením kvality vzdělání v České republice? A takhle můžeme pokračovat donekonečna. Není to náhodou tím, že za stejné veřejné služby najednou budeme platit o 20 miliard víc na platy jejich zaměstnanců, aniž by se zlepšila kvalita oněch služeb?

Druhý průlom je v tom, že po třech docela dobrých letech, kdy strukturální saldo v roce 2015 bylo lepší než v roce 2014 a v roce 2016 bude lepší, než bylo v roce 2015, očekáváme příští rok prudké zhoršení. A to ani neočekáváme environmentální katastrofu, válečný konflikt, systémové selhání bankovního sektoru a ani tyto peníze nevěnujeme na investice. Ne, vy je opravdu chcete jen okamžitě spotřebovat. To žádným způsobem neposlouží pro budoucí konkurenceschopnost České republiky.

Je to rozpočet s neoprávněně a nestydatě vysokými výdaji vůči veřejnosti a je to rozpočet, který vás skutečnými a doložitelnými čísly usvědčuje z nepravdy, když pojmenováváte jeho priority. Ta čísla říkají něco jiného, než říkáte vy, když ho obhajujete. A to jsou zásadní důvody, proč nelze tento rozpočet podpořit, jakkoliv chápeme, že země nějaký rozpočet potřebuje.

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme